Emma Zorn (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (12.0 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2014-04-11
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113055909
Emma Zorn (e-bok)

Emma Zorn (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2014-04-11

Styckköp

59

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Vem var egentligen Emma Zorn? Den unga mörkhåriga kvinnan som vi ser på flera av Anders Zorns målningar: läsande en tidning, stående i hans ateljé i Paris och i badet ... Birgitta Sandström, tidigare chef för Zornsamlingarna i Mora, har skrivit den första biografin över en av Sveriges mest betydelsefulla konstnärshustrur.

Hon kom från en burgen judisk Stockholmsfamilj med intresse för konst och kultur. Han hade sina rötter i Mora, föddes utom äktenskapet och växte upp hos sina morföräldrar under enkla omständigheter. Han skulle bli en av världens mest berömda konstnärer. Hon stöttade honom från allra första början, var helt övertygad om hans stora talang, och behöll under hela livet sin tro på honom som ett geni trots både meningsskiljaktigheter och allt allvarligare kriser i äktenskapet.

Emma mötte Anders när han skulle måla av ett av hennes syskonbarn. Förälskelsen var direkt och ömsesidig, men de fick hålla sina känslor för sig själva. Från sommaren 1881 och fyra år framåt var de hemligt förlovade. I augusti samma år gav sig Anders ut i Europa. Under hans vistelse i London, Paris och Spanien pendlade Emma mellan hopp och förtvivlan, något som avspeglar sig i de många bevarade breven.

Emma Zorn stod länge i skuggan av sin man. Här träder hon för första gången fram i ljuset. Känsligt, reflekterande och kunnigt berättar Birgitta Sandström om hennes liv. Vi får följa henne från barndomen i den stora våningen på Stora Nygatan i Gamla stan till de sista åren i Mora, där hon strax före andra världskriget byggde upp Zornmuseet med en enastående samling av Anders Zorns konst. I det här porträttet av Emma Zorn kommer vi henne verkligt nära och hör hennes egen röst.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Birgitta Sandström

  • Dialogen som idé och praktik

    Boel Englund, Birgitta Sandström

    Dialog är ett honnörsord i en politiskt-administrativ diskurs och dialog och samtal är vitt spridda företeelser i dagens arbetsliv. Det gör dialog till en viktig ort för påverkan och lärande. Att undersöka hur dialoger gestaltar sig i verkligheten...

  • Språket och dansen

    Birgitta Sandström, Boel Englund, Lena Hammergren, Cecilia Roos

    Hur förmedlas kunskaper, insikter och förmågor som rör rörelser och dess uttryck i danspedagogiska och scenkonstnärliga sammanhang? Vad kännetecknar dessa kommunikationssätt, t.ex. ord, ljud, beröring? Vilken roll spelar utbildningsnivå,utbildning...