Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
402
Utgivningsdatum
2015-09-14
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
230 x 165 x 35 mm
Vikt
733 g
SAB
Lz Lundborg, Herman
ISBN
9789113059471

Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta

(18 röster)  |  Läs 4 recensioner
Inbunden, Svenska, 2015-09-14
214 kr
Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Ledaren för världens första statliga rasbiologiska institut 1922-35, läkaren och professorn Herman Lundborg i Uppsala, talade hotfullt om rasblandningens degenererande effekter men fick i hemlighet barn med en kvinna av "fel typ" i Lappland.

I den första boken om hans liv berättas om forskningsgåtorna han trodde sig lösa, om forskarvännerna i Nazityskland som var inflytelserika rasexperter, och om personer han mötte vid sina undersökningar, inte minst kvinnor, som skakade om hans tillvaro i grunden. I tusentals brev till Lundborg kan vi följa honom, från det att han juni år 1913 ger sig av norrut på den första av många resor till Lappmarken. Han vill göra nytta för Sverige med den nya vetenskapen, rasbiologin: mäta, fotografera, samla och jämföra utseenden. Klassificera alla han möter i högre och lägre ras. En av dem är Maria, som får följa med till Uppsala, bo på hans kontor och jobba där som städerska. När hon föder hans barn uppges att fadern är okänd. Pojken lämnas bort, men Maria lyckas faktiskt ändå få tillbaka sitt barn.

Lundborg hyllar Hitler, vill se ett Sverige med nästa bara nordiskt germanska blonda och blåögda människor i. Han utvecklar metoder för rasundersökning som senare kommer att användas inom SS. Han var mannen som åtog sig ett storslaget uppdrag: att "rädda det svenska folket".
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta
 2. +
 3. Farfar var rasbiolog

De som köpt den här boken har ofta också köpt Farfar var rasbiolog av Eva F Dahlgren (pocket).

Köp båda 2 för 280 kr

Kundrecensioner

Det finns 4 recensioner av Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundborgs gåta. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. När känslorna krockar med övertygelsen
  Leif Rubensson, 29 mars 2017

  Boken bjuder på en djup inblick i den svenska rasbiologins historia, dess vetenskapliga bakgrund och de politiska konsekvenserna. Men framför utgör den en biografi över den svenska rasbiologen Herman Lundborgs liv. Lundborgs vetenskapliga gärning utgör ett skolexempel på hur tokiga slutsatserna kan bli när forskaren blir selektiv i sin betraktelse över resultaten. I huvudsak delade Lundborg in den svenska befolkningen i tre raser (nordisk-typ, östbaltisk-typ och lapsk-typ). Han ansåg att den ... Läs hela recensionen

 2. Djuplodande och läsvärd bok.
  lars jonason, 17 mars 2016

  Borde läsas av alla läskunniga om ett högaktuellt tema om en person med väl utvecklad hybris och en stor portion dubbelmoral.

 3. Aktuell historielektion
  bengt andersson, 11 januari 2016

  Maja Hagermans bok om Herman Lundborg och den svenska rasbiologin är en mycket intressant och delvis skrämmande läsning om en mörk och förvånansvärt lång period i svensk befolkningspolitik.
  Rekommenderas !

  Bengt Andersson, Partille

 4. Kommentar.
  Lil Bohlin (DJURSHOLM), 14 oktober 2015

  Boken är intressant på två sätt. Dels klargör den vad nazismens uppkomst grudades på och dels berättar den om en forskares liv.

Visa alla 4 recensioner

Fler böcker av Maja Hagerman

Bloggat om Käraste Herman : rasbiologen Herman Lundb...