Svenska Akademiens ordlista över svenska språket (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Svenska akademien
Antal sidor
1596
Utgivningsdatum
2015-04-13
Upplaga
14
Förlag
Norstedts
Dimensioner
190 x 130 x 50 mm
Vikt
1110 g
SAB
Fc(x)
ISBN
9789113060125

Svenska Akademiens ordlista över svenska språket

(103 röster)  |  Läs 27 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2015-04-13

Slutsåld

Svenska Akademiens ordlista (SAOL) brukar betraktas som den inofficiella normen för stavning, böjning och uttal av svenska ord. Antalet uppslagsord har i denna fjortonde upplaga utökats från 123 000 till ca 126 000. Drygt 9 000 ord har utgått och ungefär 13 000 har tillkommit.

Exempel på nyinlagda ord är bloggosfär, budgetstup, e-cigarett, förstelärare, förtidsrösta, kollektomat, landsbygdsminister, myrsteg, regnbågsfamilj, rutavdrag, selfie, skajpa, solsäker, twittra, vobba, överklassafari och det nya pronomenet hen.

Exempel på borttagna ord är alltbehärskande, alu-jobb, amalekit, bandstation, bastionssystem, bejakning, dispaschkostnad, inmalningstvång, lagutskott, muskötkula, planminister, själsart och tingsfrid.

SAOL 14 innehåller flera principiella nyheter. Alla ord som kan böjas, även sammansatta ord som barnvagn, har fått böjningsuppgifter. Ungefär 2000 partikelverb av typen hålla med, lägga till, stänga av har för första gången tagits med som uppslagsord. Den nya upplagan ger också tydligt besked om att ord som t.ex. valrörelse och valfångst innehåller två olika val (väljande resp. däggdjur). Även på andra sätt har informationen om ordens betydelse utökats. Och när det gäller uttal anges inte bara betoning, utan också vilken typ av accent (akut eller grav) det är fråga om; exempelvis framgår uttalsskillnaden mellan regel = föreskrift och regel = stängningsanordning.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 27 recensioner av Svenska Akademiens ordlista över svenska språket. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En bok för alla!
  Curt Wrangö, 18 november 2023

  Det här är en väldigt bra och lärorik bok. Avstavning, uttal, förklaringar, grammatik och hänvisning till stil ("vard.") osv. Den här vill väl alla ha, kan jag tänka mig!

 2. SAOL
  Gudrun Kron, 12 februari 2021

  Har under mina drygt 70 år slitit ut mer än en SAOL. Har även i mitt arbete som lärare lärt ut nyttan av att nyttja ordlistor för att söka ordens ursprung, betydelse, stavning... Nya ord tillkommer hela tiden, men en fysisk bok är alltid att föredra, för mig, framför datorn.

 3. Nödvändig !
  Jan H, 1 oktober 2020

  Inte en bok vi sträckläser precis men användbar då vi löser korsord och helt nödvändig då vi spelar SCRABBLE.
  Jan H

 4. Gedigen
  Danny Janlöv, 14 maj 2019

  Fantastiskt med riktiga böcker när man ska lära sina barn att slå upp vad saker betyder och hitta nya ord.

 5. En bok som bara måste finnas
  Carola Kristina Wallin, 1 november 2017

  I och med rubriken, så är allt redan sagt. Den är vår tids bibel - för språket - och bör finnas i bokhyllan, på skrivbordet, att fort få tillgång till, ett uppslag man inte kan vara utan.

 6. Svenska Akademins Ordlista
  Fanny, 6 juni 2017

  Jag fick tipset av en 98-åring som sa att jag bara måste skaffa denna boken. Jag tänkte att man måste ta emot råd och tips från en person som är 98 år och det första jag gjorde den eftermiddagen när jag kom hem, var att jag beställde hem direkt från Bokus. Boken var jätte fin. Den var så fin så jag har gett bort den till en i present och den personen blev jätte glad! :) Det är så kul att göra folk glada genom gåvor och detta är en fin gåva att ge bort och uppskattades verkligen av mottagaren.... Läs hela recensionen

 7. Bra att ha när man löser "9":an i SvD
  Agnes, 27 september 2016

  Eftersom SvD:s konstruktör av ordspelet "9:an" använder sig av 14:e upplagan av SAOL är den ovärderlig. Visserligen tycker jag att det är tråkigt att vissa ord som fortfarande används tagits bort och andra kommit till t ex gitarrhjälte. Löjligt ord enligt min mening.

 8. SAOL14 - borde stå på alla skribenters skrivbord!
  OH, 4 augusti 2016

  Boken är ett standardreferensverk, och motsvarar naturligtvis förväntningarna.
  Svenska Akademien kan vi lita på, de säkerställer ett korrekt svenskt språk...

 9. Perfekt när man spelar Alfapet!!!!
  Per Risholm (TVÄRRED), 10 mars 2016

  Den är lätthanterlig i formatet och lagom uttömmande förklaringar. Tydlig text och bra uppställd.
  Som sagt! Perfekt att ha när man spelar alfabet eller vid andra tillfällen då man söker ord och stavning.
  :-)

 10. En klassiker
  Lennart Andersson, 8 januari 2016

  Svenska akademiens ordlista är en klassiker, som knappast behöver kommenteras, nu bättre än någonsin. Nästan en nödvändighet för en läsande och skrivande person även i it-åldern.

 11. Nyttig bok
  Mikael Swanström, 23 december 2015

  Många slagningar kvar till pärmarna trillar av(den förra höll i 20 år). Nya ord att anamma förhoppningsvis till glädje vid korsordslösning.

 12. Ett måste i varje besserwissers bokhylla
  Anders B Weiborn, 25 november 2015

  Den här boken måste man ha om man vill handskas med det svenska språket. Den är ovärderlig

  Billigt pris och snabb leverans från bokus.com

 13. I alla hem
  P-son, 19 oktober 2015

  En nödvändighet för den som är intresserad av ord i allmänhet och svenska i synnerhet. Berikar, förklarar och gör orden levande.

 14. SAOL
  carl henrik svenstedt, 15 juni 2015

  En av Sveriges oumbärliga böcker, en examenspresent för livet! Den nya utgåvan är dessutom vacker. En god regel ska följa gåvan till en ung människa: Slå upp ett ord om dagen, bygg ett språk! CHS

 15. Uppskattad bok!
  Pollyanna, 10 juni 2015

  Uppskattad Mors dags-present till min 87-åriga mor som blev 88 en vecka senare. Har inte själv bläddrat i den men den kommer att användas dagligen av mottagaren.

 16. Vart tog varningssignalen äv vägen?
  Håkan Hagwall, 22 maj 2015

  Det är beklagligt att varningssignalen äv ("väljes i andra hand") har försvunnit. Att man till exempel inte varnar för böjningsformen stödjer och glädjer, som fortfarande bör undvikas av en skribent som vill vara säker på att inte genom språkliga detaljer störa läsningen.
  Därför kommer jag att rekommendera elever med inriktning på professionell skrivning att i liknande fall kolla med den tidigare upplagan.
  Håkan Hagwall

 17. SAOL ett måste!
  Gert Wolgast, 11 maj 2015

  Hoppas den håller bättre än den föregående. Den är utsliten-SAOL är något man måste ha!! Vi använder den dagligen! Vi fick vänta ut den nya upplagan.

 18. Ros och ris
  Ingrid, 11 maj 2015

  Jättefint uppslagsverk som jag använder nästan dagligen men tyvärr är nya upplagan
  tjock och otymplig att handskas med. Men man kan ju inte få allt...

 19. Nödvänndig hjälpreda
  Nils Hallerby, 8 maj 2015

  Ingen svensk hur "svensk" som helst kan allt om språket, därför behöver man ha den assistent och vägledare till hands

 20. Svårt att sätta betyg

  Ordlistan är ju inte som en vanlig bok som man sitter och läser. Man använder den och kollar här och där efter nyheter m.m. Därför kan jag inte sätta något betyg ännu.
  MVH .
  Thorbjörn

 21. Oundgänglig!
  Folke Wittling, 4 maj 2015

  Svenska Akademiens ordlista över svenska språket är så billig att den borde finnas i ett ex (minst) i varje hem!

 22. Recension från en gammal tant
  Pearl , 1 maj 2015

  Fantastisk vill jag egentligen inte säga, men fem stjärnor får det ändå bli. Den borde finnas i alla svenska hem. Jag tycker att vi svenskar inte alltid vårdar vårt språk, så som vi borde göra. Alltför snabbt accepterande av amerikanska och engelska uttryck är förödande. En annan tendens som stört mig i flera år är att man ofta utesluter infinitiv-att, vilket gör att språkrytmen förändras, men det kan ju ordlistan inte göra
  något åt. Deras definition av ordet "att" är utmärkt.

 23. "Mycket på en gång"
  Gun Jais-Nielsen, 29 april 2015

  Jag har gett SAOL i present till ett vuxet barnbarn, som gillar ord och ordförståelse. Visserligen kan man lätt googla på ett ord, men det roliga med ordboken är att man får syn på andra ord och får kanske lust att bläddra en stund. Det är helt enkelt bättre med en BOK än nätet tack vare "mycket på en gång".

  Själv har jag en tidigare utgåva, som jag tittar i ganska ofta.

 24. Nytänkande
  Jan-Erik Eriksson, 28 april 2015

  Helt i min smak. Det nya med t ex partikelverben gillar jag. Köpet på Bokus fungerade som vanligt helt klanderfritt. Dessutom billigast.

 25. SAOL har blivit politisk korrekt
  Stig Majnéus, 23 april 2015

  Denna upplaga är, såvitt jag förstår, den första i historien som har infört politiskt korrekta pekfinger med anvisningar om vilka ord som är "olämpliga" att använda.

  Jag anser att det är en skandal!

 26. SAOL 14 uppl. 2015
  begewe, 23 april 2015

  Bra att få kompletterande nya ord efter snart 9 år sedan den senaste upplagan. Gott att få den i bokform igen. SAOL är en klassiker på svenska som följer med sin tid, En skön bok att läsa och studera.

 27. Suveränt med enhandsfattning medan den andra hålle
  maj orling, 23 april 2015

  Suveränt med enhandsfattning medan den andra handen håller i pennan.

  Jag tyckte särskilt bra om att denna upplaga inte slår ihop sig utan ligger kvar uppslagen. Läser i den varje

  dag eftersom jag försöker lösa nian i SvD.

  Maj

Visa alla 27 recensioner

Fler böcker av Svenska Akademien