Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Neapelkvartetten (del 1)
Antal sidor
350
Utgivningsdatum
2016-03-22
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Johanna Hedenberg
Originaltitel
L'amica geniale
Dimensioner
220 x 145 x 27 mm
Vikt
480 g
SAB
Hce
ISBN
9789113061719
Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår (inbunden)

Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår

(345 röster)  |  Läs 44 recensioner
Inbunden Svenska, 2016-03-22
219
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor

Elena Ferrante är en pseudonym, och än vet ingen vem som döljer sig bakom namnet. Klart står i alla fall att hennes storslagna romanepos om fyra böcker tagit världen med storm, och hon räknas idag som en av Italiens viktigaste författare. Min fantastiska väninna är första delen av fyra.

I ett myllrande vimmel kantat av bittra familjefejder, kittlande kärlek och framtidsängslan växer Lila och Elena upp sida vid sida i 50-talets Neapel. De är bästa vänner och konkurrenter i allt, men snart sätter livet deras vänskap på prov.

I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar. Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov. Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler. Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far. Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst. Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag. I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 44 recensioner av Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. En del av 50-talets Neapel under lupp
  Eva Brandin, 26 juni 2018

  Intressant, berörande och verklighetstrogen skildring av Neapel under min egen uppväxttid. De stora klassklyftorna, som på sätt och vis förutbestämde våra liv, fanns där som liksom här i Sverige. Skildringen av flickornas relation och olika liv berörde mig.

 2. Ny favorit...

  Fantastisk bok. Kastade mig genast över del 2, som var lika bra. Som gammal Italien-älskare och inte så mycket yngre än huvudpersonen i boken, var detta en stor läsupplevelse. Man kan verkligen se Elena Ferrantes Neapel som om man faktiskt vore där. Läs den!

 3. Fantastisk serie
  Helena, 2 april 2018

  En helt fantastisk serie som har dröjt sig kvar i minnet. Del 1 var något svår att komma in i, det är många personer som introduceras. Men resten av serien slukade jag.

 4. Överreklamerad
  gun , 16 juli 2017

  Ointressant! Wahlströms flickböcker snarast! Ska absolut inte läsa de andra delarna. Det finns ju en massa Bra böcker! Läs något annat!

 5. Lyfter särskild begåvning
  Anni, 4 juni 2017

  I denna utvecklingsroman får vi möta den högpresterande huvudpersonen Elena och hennes särskilt begåvade bästa väninna, Lila, under deras barndom och ungdomsår. Jag tycker det är oerhört intressant att följa de olika karaktärernas förutsättningar för inlärning och utveckling och hur det påverkar deras relationer och vardagsliv. Romanen utspelas i fattigkvarteren i femtiotalets Italien, men problematiken vad gäller särskilt begåvade elevers villkor och bemötande från omgivningen är minst lika ... Läs hela recensionen

 6. bok för kvinnor (om flickor)

  Författaren skriver så att man känner igen sig i huvudpersonernas tankar. Typiskt för flickor. Lätt att läsa. Man behöver inte ha vuxit upp i Neapels fattigkvarter. Det är känslorna som griper tag i en.

 7. Engagerande om kvinnlig vänskap
  tantmaud, 27 februari 2017

  Boken skildrar två väninnors uppväxt i Neapel på 50-talet. De lever under knappa förhållanden och är hårt styrda av samhällets normer. Båda är begåvade och duktiga i skolan, men det är inte självklart att som kvinna läsa vidare på den tiden. Det är ett myller av familjer och personer att hålla reda på och deras liv flätas samman på olika sätt. Bitvis känns boken väl ordrik och pratig, men den är välskriven och engagerande. Och när den är slut är man glad att det finns tre kvar i serien.

 8. Läs den!
  Kim M. Kimselius, 24 februari 2017

  Min fantastiska väninna griper tag direkt, även om det egentligen inte är något speciellt spännande som händer. Skildringarna av Neapel och barndomsvännerna, deras upptåg och uppväxt, beskrivs med värme. Miljöbeskrivningarna tar mig med till platserna och jag upplever det huvudpersonerna gör.

  Ibland ifrågasätter jag Elena, vid andra tillfällen Lila. De utvecklas och är inte stöpta i någon mall, utan går sin egen väg, har sina egna tankar och bryr sig inte om vad andra tycker och tänk... Läs hela recensionen

 9. Ett litterärt mästerverk
  Joanna Elisabeth , 8 december 2016

  Nu har jag inte läst på originalspråk men den svenska översättningen är fantastisk! Språket är mustigt och melodiskt samtidigt kvickt, lättläst och utan segdragna miljö- och personbeskrivningar. Författaren lyckas göra minsta lilla upplevelse levande, äkta och spännande. Man kastas direkt in i handlingen och det är aldrig långsamt eller ointressant. Tveklöst en av vår tids största berättare, kanske även i historien. Lästips: Stål av Silvia Avallone är som en tonårssyster till dessa böcker!

 10. Trist
  bokmalen (Luleå), 13 november 2016

  Har egentligen svårt att förstå upphettsningen kring denna bok. Den är tråkigt skriven ...utan känsla. Läste den inte klart . Har tom börjat på den två gånger!

 11. Beroendeframkallande
  Sati, 10 november 2016

  Lite svår att hitta in i, men till slut hade miljöerna och karaktärerna mig i sitt grepp. Längtar till nästa bok!

 12. Minnesvärda scener och autentisk tidskänsla
  Jesper Jerkert, 31 oktober 2016

  Elena och Lila är bästa vänner. De är uppvuxna under slutet av 1950-talet i ett mer eller mindre fattigt kvarter i Neapel. Elena är bokens berättare och fungerar som författaren Elena Ferrantes alter ego. Elena får chansen att utbilda sig och blir till slut författare, får vi veta. Lila lämnar däremot skolans värld tidigt och blir kvar i kvarteret, trots sin studiebegåvning.

  Boken skildrar Elenas och Lila vänskap under barndoms- och ungdomsåren. Den myllrar av folk i kvarteret: Elena... Läs hela recensionen

 13. Flickors vänskap.
  Catharina Frank, 26 oktober 2016

  Skrev en recension om bok nummer två. Samma omdöme gäller denna första del. De, som gillar Silvia Avalone, bör också gilla Ferantes. (Anita Raja?)

 14. Historisk intressant.
  Margot Irene Törner, 11 oktober 2016

  Bra, men blev inte gripen av boken förren jag läst 2/3 av den. Nu vill jag läsa de andra också, fortsättningen.
  Intressant om Neapel och tidsandan.

 15. Två väninnor i ett av Italiens fattigaste kvarter
  Agnes, 27 september 2016

  Hade höga förväntningar på denna bok, som inte helt infriades. Boken slutade i ett vakuum, och det beror på att det kommer fler böcker om dessa två väninnor. Antagligen ett knep för att man ska köpa dem för att få reda på hur det går. Jag tyckte i alla fall att det var intressant att ta del av dessa fattiga människors liv och leverne, och de två väninnorna som är så olika, men ändå dras till varandra.

 16. Ljuvlig
  Tord Karlsson, 8 september 2016

  En ljuvlig, men något tung bok som efter ett antal sidor förvandlats till en god vän. Nu väntar jag på del två som ska komma snart.

 17. Intressant om Italien - intressant om vänskap

  Vilken välskriven och intressant roman om den fattiga uppväxten i Neapel! Jag trodde jag visste mycket om Italien men det visar sig vara helt fel. Här finns till exempel vänner och släktingar som inte ens talar italienska utan bara napoletanska. I mitten av 1900-talet! Relationen mellan de två väninnorna beskrivs med både värme och humor och man ser verkligen fram emot att läsa de tre återstående delarna för att se vad som händer.

 18. Bra språk och bitvis fascinerande
  Elisabeth Lundin (Stockholm), 15 augusti 2016

  Jag började läsa boken med höga förväntningar, vilka delvis blev uppfyllda. Dock tycker jag att porträttet av Lila inte blir trovärdigt. Hon är för begåvad, för modig och tjusigt rebellisk. Hon läser in ett hel kurs i grekiska på rekordtid bara för att bräcka Elena, hon slåss och sätter alla på plats i tur och ordning. Givetvis blir också Lila, den fula ankungen, en svan och gossarna slåss om hennes gunst. Det blir inte tillräckligt intressant i längden med dessa ingående beskrivningar om Lil... Läs hela recensionen

 19. En fröjd att läsa !
  läst mycket, 7 augusti 2016

  En glad överraskning och en härlig läsupplevelse. Ett myllrande liv i Vesuvius skugga , en bekantskap jag gärna fortsätter med. Jag rekommenderar verkligen denna boken och jag längtar redan efter del 2 !

 20. Min fantastiska väninna

  En välskriven bok men jag var inte så imponerad som många av de recensioner jag läst. Historien var ibland lite trög och persongalleriet lite väl stort.

 21. otroligt bra språk.
  Ingegerd Nilsson, 20 juli 2016

  Ser fram mot att få läsa fortsättningen på denna berättelse. .Efterkrigstidens barn hade det jobbigt. En eloge till översättaren. Jag tyckte mycket om språket.

 22. Inte alla förstår Italienaren
  Lars Tore Elias Magnusson (Strömsund), 18 juli 2016

  Det är en bok som man inte kan rekommendera till vem som helst. Läsaren måste ha en viss förståelse för den italienska kulturen och den italienska mentalitet.õ

 23. Nja......
  Roger , 21 juni 2016

  Bra start men sedan ganska pratig och långrandig . Överreklamerad tycker jag.
  Det blir helt enkelt lite för långtråkigt och ointressant även om språket är bra.

 24. Läsvärd

  Mycket bra bok men lite besviken. Kanske för att alla överväldigande positiva omdömen. Men läsvärd och ser fram emot fortsättningen.

 25. Italiensk folklivsskildring.
  DrUlla., 13 juni 2016

  Denna första del i en trilogi har ju fått strålande recensioner, vilket gör att man får högt ställda förväntningar...som ofta gör en litet besviken. Boken är dock välskriven och lättläst.Kanske kommer de två följande delarna att fördjupa läsupplevelsen? Den var ändå så intressant att jag kommer att läsa del två och tre också.

 26. Min fantastiska väninna
  gallfeber, 10 juni 2016

  En mkt detaljerad bok om väninnor emellan den ena är riktig egocentrisk o den andra med tålamod o fördrag o hur de finner på ett sätt att passa tillsammans

 27. Min fantastiska väninna - en bildningsroman.

  Romanan skildrar hur fattigdom, men också bildning och kunskaper gör oss till dem vi är. Ömsinta porträtt av machograbbarna i det fattiga Neapel, men framförallt skildringen av de båda flickornas, huvudkaraktärernas, komplicerade och konkurrerande vänskap gör romanen ständigt engagerande.
  Vuxenvärlden finns med i bakgrunden,oftast som den som förbjuder och begränsar. I övrigt är det ungdomarna som är helt i centrum i denna personrika skildring av ett fattigt Italien.

 28. En "kramp i magen" bok
  Aja Wallin, 31 maj 2016

  Att dras med in i detta myller av människor med de två unga kvinnorna i centrum var som att själv befinna sig i Neapel- kaotiskt, skrämmande, intressant och lite farligt. Det vilar en oroande ton genom hela boken, man vet eller känner att något oangenämt kommer att ske, även när det är fest , men vet inte vad.
  Jag slukade boken och väntar otåligt på nästa- en fantastisk bok om en speciell vänskap.

 29. Får mig att växa som person
  AK, 26 maj 2016

  Helt underbar berättelse om denna fantastiska väninna. De finns. Och hon ger tillåtelse till kvinnor att vara duktiga, urduktiga. Denna bok uppmuntrar även mig att ta ut svängarna.

 30. Sommarläsning
  Britt-Marie Stegeryd, 16 maj 2016

  En riktig feelgoodbok... En bok för sommaren, att ha på stranden, efter badet, efter maten, ja i princip överallt... Rekommenderas å det varmaste...

 31. Så går det när marknadsföringen skjuter över målet
  Agneta , 11 maj 2016

  Habilt skriven men faktiskt en stor besvikelse. Inget märkvärdigt. Så blir det när en bok blir för hypad. Kommer inte att läsa resten av böckerna i serien.

 32. Lilla Italien
  ALie, 10 maj 2016

  Att få ta del av det lilla Italien och människorna i vardags miljön är enkelt via boken "Min fantastiska vännina", och det känns naturligt.
  Som läsare fångas du av det alldagliga och brutala livet som man som ung och tonåring upplever i Neapel.
  Du kan memorera tankar och känslor som fanns hos dig själv, och kanske hos andra ,på ett gripande och stundtals filosofiskt vis, vävs in i dina minnen från egen skoltid.
  Att du som läsare upplever det trist och ivrar efter att få det slu... Läs hela recensionen

 33. Hade förväntat mig mer
  Jenny Morelli, 29 april 2016

  Hej! Efter alla skriverier i svensk media och jämförelse i New Yorker med Knausgårds "Min kamp" hade jag förväntat mig mer. Jag tyckte berättelsen var konventionell och att berättarrösten inte alls kan mäta sig med Knausgårds.

 34. Fantastisk bok.
  Lil Bohlin (DJURSHOLM), 24 april 2016

  Denna bok sträckläste jag! Fantastisk historia med ett fängslande persongalleri! Väntar på att nästa bok i serien kommer. Det lär vara fyra stycken i serien om Neapel. Rekommenderar boken varmt!

 35. Min fantastiska väninna
  Lisbeth Wahlström, 13 april 2016

  Mycket, mycket bra! Man sögs in i boken. Handlar om några familjer i Neapels fattigkvarter. Väntar på de tre fortsatta böckerna
  om väninnorna.
  Lisbeth

 36. Ovanlig social miljö u Neapel
  Lena Wersäll, 6 april 2016

  Givande läsning om sociala skillnader och de olika villkor som gäller för pojkar och flickor
  Lite karaktärslöst i persongalleriet förutom huvudpersonerna men vänskapen betydelse mellan kvinnorna trots olikheter är intressant och gripande Ser fram emot del två

 37. Något av en besvikelse faktiskt
  Ann, 4 april 2016

  Jag hade stora förväntningar på den här boken och de infriades dessvärre inte. För någon tid sedan läste jag Stål och tycker att de här böckerna är väldigt lika varandra. Eftersom jag läste Stål först så känns den bättre. Vi får väl se om det tar sig till kommande böcker i serien.

 38. Läs, läs, läs!
  Läshuvudet, 4 april 2016

  Jag ville inte lägga ifrån mig den här boken. Sträckläste. På ytan handlar den om hur kvinnor navigerar kring det faktum att de lever på mäns villkor. Under den historien finns det flera andra, bland annat den om bildning och utbildning och vad en klassresa kan föra med sig.

  Tänkte av och till att Elena och Lila kan ses som en och samma kvinna, men att hennes historia blir annorlunda utifrån de val hon gör.

  Längtar redan efter del två på svenska (för italienska behärskar jag inte).

 39. Varmt om viktig vänskap
  Maria B, 20 mars 2016

  Från Göteborg 2016 till 50-talets Neapel - på bara några sidor reser jag genom tid och rum. Kvarteret jag landar i är fattigt. Rått. Våldsamt. Här möter jag Elena (eller Lenú som hon kallas för), Rino, Antonio, Ada, Pasquale, Nino, Carmela, Stefano, bröderna Solara, föräldrar, lärare och många fler. Och Lila. Lila, som kommer att bli berättelsens centrala punkt.

  Jag får följa Lenús och Lilas vänskap, en långt ifrån okomplicerad relation som präglas av kärlek, avundsjuka, lojalitet, ... Läs hela recensionen

 40. 1950-talets Neapel
  Ewa Sundbäck, 18 mars 2016

  Det är inte ofta jag läser böcker av italienska författare, men nu har jag läst "Min fantastiska väninna" av Elena Ferrante. Det är den första boken av fyra i "Neapelkvartetten". Elena Ferrante är en pseudonym och hon debuterade 1992 och räknas till en av Italiens viktigaste författare.
  Handlingen utspelar sig i Neapel på 1950-talet där Elena och Lila växer upp i arbetarkvarteren. De är olika i allt från kroppsbyggnad och hårfärg till läggning och självförtroende. Det enda de verkligen h... Läs hela recensionen

 41. En berättelse som stannar kvar
  Ana E, 16 mars 2016

  Det här är en roman som låter läsaren följa med på en resa till 50-talets Neapel och ett kvarter där många människor lever sina, till synes, vanliga liv. Men det är även en berättelse om vänskap, familj, kärlek och klass. Att få följa hur Elena och Lila växer upp, och att få se hur deras värld och deras perspektiv vidgas ju äldre de blir, ger mersmak inför kommande böcker. Romanen är välskriven och det känns nästan som om man förflyttar sig till innergården i staden och hör sorlet av familjer... Läs hela recensionen

 42. Vill läsa fortsättningen!
  Jill, 16 mars 2016

  Jag gillade verkligen den här romanen! Att få följa Elena och Lilas gång på gång kantstötta och ändå så fundamentala vänskap, från barndom upp till tonåren i femtiotalets Neapel, är både spännande och gripande. Detta trots att skildringarna främst består av Elenas (för henne) vardagliga betraktelser som etsat sig fast i minnet.

  Jag gillar att karaktärerna lever i en för mig helt obekant miljö (där man t ex räknar med att du som bror ska spöa upp killen som flörtar med din syster, el... Läs hela recensionen

 43. Ett genomslag i den litterära världen!

  Min fantastiska väninna skriven av Elena Ferrante beskriver en väldigt komplex och unik vänskap mellan karaktärerna Elena och Lila. Det är en väldigt vacker men också en aning tragisk berättelse om Elenas barndom, vilket Elena Ferrante beskriver i ett väldigt målande och vackert språk.

  När jag började läsa denna boken var jag på en gång fast i berättelsen och dess karaktärer. Ferrante har använt sig av ett antal litterära tekniker vilket var en bidragande faktor till min häpnad. Men ... Läs hela recensionen

 44. En fantastisk bok!
  xx, 29 december 2015

  Om skjebnens ironi og om vennskap - vakker beskrivelse av kvinners forutsetninger og liv i et knallhard miljø midt i mafiaens Italia.

Visa alla 44 recensioner

Bloggat om Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom o...