Kulturkoftor : livet, konsten och saker att sticka (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2017-09-07
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Herner, Stellan (foto)
Dimensioner
232 x 194 x 29 mm
Vikt
949 g
SAB
Qccaa
ISBN
9789113073989
Kulturkoftor : livet, konsten och saker att sticka (inbunden)

Kulturkoftor : livet, konsten och saker att sticka

(36 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden Svenska, 2017-09-07

Slutsåld

Koftan är ett favoritplagg, inte bara för kulturkoftor! I sin nya bok följer Celia B Dackenberg en rad kulturpersoner i jakt på dolda samband, stickspår och spännande historier. Genom att sticka deras plagg närmar hon sig livsöden och kulturgärningar. Koftorna får liv och berättar om personliga tragedier, kärlek och tröst. Här finns Ivar Arosenius tröja, en rustning av ylle i den hårda tillvaro han kallar »den förbannade verkligheten«. Mitt under brinnande krig ger sig Coco Chanel ut för att hitta ett tyg som liknar vanlig stickning till sina könsöverskridande skapelser. Här finns också ingenjör Andrées medfarna tröja som räddade hans dagböcker för eftervärlden.

Kärleken till stickning löper som en röd tråd genom denna hyllning till livet och skaparkraften. Spännande läsning och stickbeskrivningar varvas med dokumentärbilder och porträtt som letats fram ur arkiven. I nytagna, smått magiska fotografier återskapar Stellan Herner stämningar och miljöer kring huvudpersonerna och deras kläder.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av Kulturkoftor : livet, konsten och saker att sticka. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Stickbok där mönstren blir bonus
  Ulla Norman, 30 april 2018

  Underbar bok där man fastnar i historierna kring personerna/händelserna som inspirerat författaren till de olika stickprojekten. När man läst varje historia klart så kommer beskrivningarna som en bonus.

 2. Koftor även för mej!
  Berit Maria Åberg, 14 februari 2018

  Varför kan man inte börja sticka alla på en gång! samtidigt bra kvällslektyr! Bra upplägg med historian bakom alla personliga kläder!

 3. Annorlunda stickbok
  Lillemor Lundgren, 18 januari 2018

  Intressanta berättelser om olika kulturpersonligheter och fina stick -beskrivningar. Man blir sugen på att sticka allt. Tänker börja med Miss Marples halsduk!

 4. En bok utöver det vanliga.
  Gun Nilsson, 6 december 2017

  Boken kulturkoftor är entusiasmerande, lärande och lekfull. Att få så mycket textil och kulturhistoria i essäform tillsammans på en gång gör denna bok till en särskild läsupplevelse. Som stickbok likaså. Fantastiskt bakgrundsarbete och forskande tillsammans med eget (ny)skapande i de olika modellerna gör mig nyfiken på att prova de flesta av de koftor som presenteras. Äntligen stickning och material upphöjt till konst, hantverk, brukande, vetande, lust och nyfikenhet. Tack för denna bok.

 5. Lite besviken
  Pian Bates, 7 november 2017

  Boken Kulturkoftor gjorde mig lite besviken. Hade väntat mig mera om koftor hos vanligt folk. T ex Bohusstickningens fina plagg. Hade tänkt att ge den till min dotter i julklapp men hon är mer intresserad av mönster än historia. Boken fyller säkert sin funktion men inte hos mig.

 6. Kulturkoftor, en underbar bok
  Mariann Högström, 30 oktober 2017

  Jag tycker om att sticka och såg att det var mönster på bl a fina tröjor. Boken innehåller intressanta texter om de kulturpersoner som använt det ursprungliga plaggen och mönstren är nästan kärleksfullt nedskrivna. En bok att hämta inspiration ur.

 7. Toppen bra presentbok
  Fritte, 18 oktober 2017

  En rolig och intressant bok.
  En toppen bra bok att ge bort i present till någon som är intresserad av stickning.

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Celia B Dackenberg