Boktjuvarna : Jakten på de försvunna biblioteken (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
470
Utgivningsdatum
2016-09-22
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wickholm, Pär (form)
Illustratör/Fotograf
Freddot Carlsson Andersson
Dimensioner
210 x 136 x 27 mm
Vikt
487 g
ISBN
9789113075211
Boktjuvarna : Jakten på de försvunna biblioteken (storpocket)

Boktjuvarna : Jakten på de försvunna biblioteken

(8 röster)  |  Läs 2 recensioner
Storpocket, Svenska, 2016-09-22
169
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Kvällen den 10 maj 1933 lystes hela Tyskland upp av bokbål. På Opernplatz i Berlin hade 40 000 människor samlats för att lyssna på nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels flammande tal, där han förklarade att elden markerade slutet för Weimarrepublikens dekadenta kulturliv. Böcker av Marx, Mann, Brecht och Hemingway blev lågornas rov.

Bakom bokbålen finns dock en annan, mer okänd berättelse: den om hur nazisterna plundrade tusentals bibliotek och stal miljontals böcker i de ockuperade länderna. Två fruktade män, SS-ledaren Heinrich Himmler och naziideologen Alfred Rosenberg, tävlade om att lägga under sig Europas litterära arv. Himmler samlade till ett enormt bibliotek om "rikets fiender" på SS-högkvarter i Berlin. Ideologen Alfred Rosenbergs plan var än mer ambitiös - att lägga grunden för ett helt nytt nazistiskt forsknings- och högskoleväsende. Där skulle Tredje rikets framtida ledarelit fostras och en rad nya forskningsinstitut inrättas för att rättfärdiga erövringar och folkmord på judar, romer och politiska fiender.

I Boktjuvarna berättar Anders Rydell om ett av nazisternas mest skrämmande projekt. Han har rest över den europeiska kontinenten i tjuvarnas spår på jakt efter de försvunna biblioteken och de stulna böckernas ovissa öden.

Några pressröster:
"Framställningen har gestaltande driv och saklig stringens. Boktjuvarna är, liksom Plundrarna, ett historiskt reportage av yppersta kvalitet."
Per T Ohlsson, Sydsvenskan

"Det är en fascinerande och bitvis oberättad story om historiens största bokstöld."
Jan Eklund, Dagens Nyheter

"Precis som med den förra boken går det även den här gången bara att lovorda Rydells skickliga arbete som har resulterat i en bok som går att läsa som ett slags bildningsthriller."
Niclas Sennerteg, Borås Tidning
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Boktjuvarna : Jakten på de försvunna biblioteken
 2. +
 3. Det första vittnet : Mannen som flydde från Auschwitz

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det första vittnet : Mannen som flydde från Aus... av Jonathan Freedland (inbunden).

Köp båda 2 för 398 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Boktjuvarna : Jakten på de försvunna biblioteken. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Ett storverk
  Ewa Andersson, 27 januari 2019

  Att försöka sammanfatta ett sådant här verk som Anders Rydell har skrivit och lagt ner så stort arbete med är nästan omöjligt. Allt är korrekt gjort med hänvisningar och register och jag är djupt imponerad. Rekommenderas starkt att läsas.

  Hur kan man bara få en sådan ide att utplåna ett helt folkslag, inte bara förinta människan utan också dess historia, och samtidigt försöka skriva om historien så det man gör ska rättfärdigas. Ordet vansinne räcker inte till.

  Om man ska ran... Läs hela recensionen

 2. Viktigt dokument
  Barbro Gunilla Prästbacka, 18 september 2017

  Det här ett viktigt dokument för alla att läsa. Det som framkommer i boken tas inte upp någonstans i den historiska litteraturen. Märkligt!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Anders Rydell