Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
332
Utgivningsdatum
2016-08-22
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
186 g
SAB
Hc
ISBN
9789113075495
Ingenbarnsland (pocket)

Ingenbarnsland

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2016-08-22
55
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 99 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Hon bankade skiten ur honom. Satt gränsle över hans rygg och skrek: ?SAATANAN SIKA?, djävulens svin. Hennes armar roterade som små propellrar och piskade mot hans rakade skalle så att fläsket därunder korvade sig. Ilskan inom henne kom ut i kaskader och flätorna flaxade vilt omkring och i vägen? Skoldagen var slut. De andra i klassen stod strösslade här och där. De glodde och gapade, som gäddorna pappa dängde ihjäl med kniven om somrarna.

Gårdarna är klädda i asfalt, höghusen är av betong och ansiktena hårda som sten. Stället heter Gårdsten. I taggbuskarna finns pantburkar, på gatorna fimpar. Tonåringarna hänger på det halvtomma torget och i trappuppgångarna. Mammas mopp målar råa åttor i snabb takt, våning för våning, sveper runt fyllot som säckat till sömns, hugger mot hörnen och listerna. I taken syns tändarbrända prickar, på väggarna och fönstren snorloskor, snusprillor och sparkmärken.
Ungpundarna kan karate. De har knivar. Papperskorgen på skolgården brinner. Miira håller i en trimmad tändare. Hon sparkar till Vera, som sparkar tillbaka. Skrattar så att tårarna rinner.

Miira är inte som de andra tjejerna i finneklassen. Hon väjer inte för konflikter, vägrar låta någon bestämma över sig och väljer särskild matte när de andra väljer allmän. Hon tänker inte bli trappstädare, utan statsminister eller hjärnkirurg. Miira är född i Sverige. Trots det ses hon som invandrare och måste läsa svenska som andraspråk i skolan.

Eija Hetekivi Olssons omtumlande debut Ingenbarnsland utspelar sig i Gårdsten och Bergsjön på 80-talet. Som en svetslåga skildrar romanen det Sverige som växte fram efter folkhemsåren.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Ingenbarnsland
  2. +
  3. Miira

De som köpt den här boken har ofta också köpt Miira av Eija Hetekivi Olsson (pocket).

Köp båda 2 för 118 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ingenbarnsland. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Läsvärd i allra högsta grad
    Gun, 18 januari 2017

    Känns verklighetsnära om man hoppar tillbaka några år. Otroligt bra skrivet. Man förstår skillnaderna i olika uppväxtmiljöer. Som natt och dag.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Ingenbarnsland