Staden och hundarna (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
392
Utgivningsdatum
2017-10-11
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Peter Landelius
Originaltitel
La ciudad y los perros
Dimensioner
178 x 109 x 23 mm
Vikt
218 g
SAB
Hce
ISBN
9789113076874
Staden och hundarna (pocket)

Staden och hundarna

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2017-10-11
69
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Med debutromanen Staden och hundarna nådde Mario Vargas Llosa genast internationella framgångar och boken blev en skandalsuccé. Nu väntar femtioårsjubileum, som firas med en ny och fullständig översättning.

Cava, Boa och Rullen är tre kadetter vid militärskolan Leoncio Prado i Lima, Peru. De hör till den fruktade Jaguarens kamratgäng och ägnar sig åt inbrott, utpressning och försäljning av stulen sprit och cigaretter. Kadetten Slaven förväntas se mellan fingrarna när han har vakten vid militärförrådet och släppa in Jaguarens och hans underhuggare. Slaven åker fast och tjallar på Jaguaren under de hårda förhören utan att begripa att han därigenom blir lovligt byte. När Slaven skjuts kort därefter under en övning är det ingen som bryr sig, alla talar om en vådaskjutning. Alla utom kadetten Poeten, som är övertygad om att Jaguaren är den skyldige ...

Handlingen bygger på författarens egna erfarenheter från militärskolan Leoncio Prado i Lima, Peru och skildrar det latinamerikanska militära etablissemanget med dess brutalitet, översitteri och extrema manlighetskult. Tusen exemplar brändes upp offentligt av militären och flera peruanska militärer gick ut och fördömde boken.

Mario Vargas Llosa började skriva Staden och hundarna hösten 1958 på en krog vid Retiroparken i Madrid och skrev färdigt romanen i ett vindsrum i Paris vintern 1961. Manuskriptet irrade som en osalig ande från det ena förlaget till det andra tills det hamnade hos den legendariske förläggaren Carlos Barral i Barcelona. Barral såg till att romanen fick det litterära priset Biblioteca Breve 1962 och lirkade den genom Francos censur, vilket tog åtskilliga månader, och fick så småningom ge ut den hösten 1963 mot att författaren tonade ned alla de "obsceniteter" censorerna hittat. Censor nummer 4 föreslog förbud mot utgivning grundat på "den liderliga njutningslystnad varmed författaren skildrar oväsentligheter hos moraliskt fördärvade och frånstötande ungdomar".
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Staden och hundarna
  2. +
  3. Lockrop

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lockrop av Mario Vargas Llosa (inbunden).

Köp båda 2 för 271 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Staden och hundarna. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Bästa litteraturen
    Morse, 5 juni 2021

    En fullständigt lysande bok. Likt Mario Vargas Llosa övriga böcker helt fantastisk. Den bästa nobelpristagaren genom tiderna, undantaget Selma Lagerlöf. Hoppas han fortsätts att översättas.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Mario Vargas Llosa