Årstafruns dolda dagböcker (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
320
Utgivningsdatum
2017-09-13
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Dimensioner
228 x 151 x 20 mm
Vikt
596 g
SAB
Lz Reenstierna, Märta Helena
ISBN
9789113084275
Årstafruns dolda dagböcker (häftad)

Årstafruns dolda dagböcker

(4 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad,  Svenska, 2017-09-13
299
 • Skickas från oss inom 5-8 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Årstafrun var inte bara samtida med Jane Austen - hon hade en penna som var minst lika vitter och vass. Märta Helena Reenstierna var hennes riktiga namn, en adelsdam som förde dagbok varje dag mellan 1793 och 1839 på Årsta gård, ett stenkast från Stockholm.

För första gången används nu hela hennes kvarlämnade dagbok som underlag för en biografi - en lika sagolik som sann historia.
Här dyker goda vännen Bellman upp, både på lysande slåtterfester och i den dystra gäldstugan. Hennes pigor är liderliga, super och dansar på "horbaler" - det arbetsskygga "drängpacket" är inte bättre. Årsta gård är allt som oftast ett kokande inferno av tjuveri och otrohet. Kungligheter älskar hon.
Dessa personer är dock bara statister i Årstafruns liv, hjärtat bultar för maken Christian Henrik von Schnell och sonen Hans Abraham. Maken mötte den då tjugoåriga Märta Helena på en bal, fettisdagen 1774. Året efter var de gifta och snart föddes fyra gossar och fyra flickor - en lycklig familj.

Men så börjar tragedierna avlösa varandra, och när sjuttonhundratalet går mot sitt slut finns bara maken och en enda son kvar. Sonen Hans Abraham växer upp till en opålitlig person, som stjäl, sätter sig i skuld, super, och förlorar sitt namn och goda rykte.
Dessa händelser präglar Årstafrun. Å ena sidan lever hennes gamla jag kvar - hon är kvick och charmerande, älskar att åka på utflykter och att vara festens medelpunkt på bjudningar. Hon kan dansa hela natten och sedan återvända till Årsta på morgontimmarna. Å andra sidan följer saknaden efter de döda barnen henne som en skugga, och tar sig uttryck i hårda omdömen mot omgivningen - en undertryckt sorg som ofta gränsar till raseri.
Och allt medan hennes värld rasar samman försvinner maken in i dimmornas värld. När situationen inte verkar kunna bli värre inträffar en katastrof som fyller återstoden av hennes liv med ett hjärtskärande vemod. Som Årstafrun själv uttryckte det - "Vad jag ägt och förlorat! Allt."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Årstafruns dolda dagböcker
 2. +
 3. Historien om Sverige : från istiden till renässansen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Historien om Sverige : från istiden till renäss... av Kristina Ekero Eriksson, Bo Eriksson (inbunden).

Köp båda 2 för 599 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Årstafruns dolda dagböcker. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket intressant!
  Elsa P, 7 januari 2021

  Köpte för ett bra tag sedan men inte läst helt klar! Att allt ändå var så modernt fast för så länge sedan!
  Årstafrun hade järnkoll! Tragiskt att alla hennes barn dog utom ett - fast även han dog ju på "äldre" dar
  (drunknade). Hur kan man orka gå vidare? Hon blev ju ändå ganska gammal! Alla fester de hade och
  allt slit. Och beskrivningarna av svunna tiders Stockholm.
  Jag förstod att denna bok skulle intressera mig!

 2. Årstafruns dolda dagbok
  Bo Staffan Lennquist, 31 januari 2018

  Väldigt intressant då författaren fyller ut dagboken med förklaringar och andra parallella händelser som inte framgår i dagboken. En bok som levandegör Årstafruns dagbok. Önskar att fler tog upp tråden.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Kristina Ekero Eriksson