Litet land (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (0.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2018-02-22
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Maria Björkman
ISBN
9789113087627
Litet land (e-bok)

Litet land E-bok

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2018-02-22

Styckköp

79

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Gabriel är 10 år och bor i Burundis huvudstad Bujumbura med sin franske far, sin rwandiska mor och sin lillasyster Ana. Han tillbringar det mesta av sin lediga tid med ungarna på gatan, på ständiga upptåg, de tjuvröker i en gammal övergiven bil eller badar bland flodhästar i Tanganyikasjön. Gabriel är ett känsligt barn som registrerar känslostämningar mellan föräldrarna när äktenskapet knakar i fogarna. Modern anklagar fadern för att vara rasist och överger familjen för sin rwandiska släkt.

Men spänningarna existerar inte bara mellan föräldrarna utan när Burundi för första gången får en demokratiskt vald president 1993, som genast avsätts i en blodig statskupp, bryter det latenta våldet mellan hutuer och tutsier ut. Gabriel får klart för sig att han inte är svart utan räknas som vit och att han dessutom är tutsi och därmed ett villebråd för soldaterna. När våldet trappas upp i både Burundi och Rwanda försöker Gabriel förgäves isolera sig i sin lilla värld genom att ta sin tillflykt till kamratgänget. Men våldet har brutaliserat leken och några av pojkarna har redan blivit soldater som tagit lagen i egna händer.

Nu kräver de att Gabriel ska döda en man de tagit till fånga.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Litet land. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En roman om folkmord: Burundi 1994
    Gabriella M, 21 januari 2020

    Det rwandiska folkmordet på närmare en miljon människor 1994 är välkänt; som europé glömmer man ibland att en halv miljon människor samtidigt "försvann" också i Burundi. Den här korta romanen på 220 sidor är en påminnelse om det; den beskriver bland annat hur livet i Burundis huvudstad Bujumbura deteriorerade ner i rasistiskt gängvåld.

    Bokens första halva är lite trög. Miljöbeskrivningarna innehåller uppräkningar av företeelser som kan kännas svåra för en europé att relatera till; bi... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Gaël Faye