En kibbutz i Falun : historien om hur min familj gick sönder (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (3.5 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2020-09-24
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113090009

En kibbutz i Falun : historien om hur min familj gick sönder E-bok

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2020-09-24

Styckköp

95

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
"Det är så mycket jag inte vet om min mamma."

Kaj Schuelers mor talade nästan aldrig om sin uppväxt, och när hon dog påbörjade han en upptäcktsresa in i hennes förflutna. Ruth Herz föddes av judiska föräldrar i tyska Bingen och kom till Sverige i januari 1939, en månad före sin 16-årsdag. Tillsammans med en grupp andra judiska ungdomar grundade hon en kibbutz på Hälsinggården i Dalarna. Kvar i Tyskland fanns hennes föräldrar, vars tillvaro blev alltmer kringskuren på grund av förföljelse och förtryck.

Samtidigt som Ruth levde i en judisk gemenskap med drömmar om att utvandra till Palestina, Hemlandet, blev hennes föräldrars liv allt svårare, till den dag då de deporterades från sitt hem. Spåren efter dem slutar i polska Piaski. Troligen dödades de på plats eller i något av nazisternas närliggande läger.

Ruth återförenades aldrig med sina föräldrar, och den familjehistoria som den unge Kaj skulle ha velat lyssna till ekade av tystnad. Kaj Schueler skriver personligt och drabbande om en familj som slets itu.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En kibbutz i Falun : historien om hur min familj gick sönder. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. En annan historia
    Jan Winter, 8 oktober 2020

    Det är bra att det nu kommer spännande historier utifrån en (nästan) svunnen tids flyktingberättelser. Medan Carola Hanssons bok om Falunkibbutzen är en elegant teoretisk konstruktion så är Kaj Schuelers skildring, trots den mycket personliga bakgrunden, en journalistiskt bearbetad och väldokumenterad skildring av en bit svensk flyktinghistoria, som vi vet för lite om. Den är välskriven och släpper, trots det personliga, aldrig det övergripande, historiska perspektivet. Inte minst de komment... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kaj Schueler