Trådarna i väven : på spaning bland minnen och kulturarv i Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
311
Utgivningsdatum
2019-04-17
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Sokcic, Miroslav (form)
Dimensioner
192 x 147 x 23 mm
Vikt
416 g
SAB
Mc
ISBN
9789113089232
Trådarna i väven : på spaning bland minnen och kulturarv i Sverige (inbunden)

Trådarna i väven : på spaning bland minnen och kulturarv i Sverige

(5 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2019-04-17
219
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Svenskt kulturarv kan man tänka på som ett slags mentalt universum. Ett inre landskap av berättande som ständigt förändras, från mormors läsning i folkskolans läsebok till digitalt berättande idag.

Jag har runt om i landet mött människor som berättar om sina hemtrakter. Vid kulturföreningar, bygdegårdar, bibliotek och museer har de visat mig minnen de vårdar och historier de håller vid liv. Jag har sett gåtfulla kvarnstenar i skogen i Malung i Dalarna, hur man tolkar mångtydiga hällristningar på klippor i Bohuslän eller tillverkat mekaniska räknemaskiner i Facit-fabriken i Åtvidaberg. Jag har häpnat över björnen inne på biblioteket i Dorotea i Västerbotten och hur man byker tvätt i en isvak i februari på Tvätterimuseet i Huddinge.

Jag har börjat tänka på Sverige som en väv som kommer rullande fram ur det förflutna och fortsätter mot framtiden. Till stor del handlar den om vår förmåga att föreställa oss samhället som något med gemensam riktning och idé. En samhällsväv vi fått i arv och som vi snart ska lämna vidare.

Men det gäller att vara på sin vakt. Det pågår en dragkamp om som vad som bör räknas som svenskt kulturarv. Min önskan är att berättandet ska fortsätta utvecklas i frihet. Och att kulturarvet ska få vara just så komplext och mångbottnat som det faktiskt är.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Trådarna i väven : på spaning bland minnen och kulturarv i Sverige
 2. +
 3. Ett kilo socker : farmor glömmer aldrig priset på sitt liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett kilo socker : farmor glömmer aldrig priset ... av Helena Trus (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Trådarna i väven : på spaning bland minnen och kulturarv i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Maja Hagermans Sverigeresa.
  Karl-Axel Nordström, 18 juni 2019

  Maja Hagermans lilla stora bok "Trådarna i väven" är en resa i Sveriges kulturarv när den är som bäst. Hon närmar sig många av de kulturaktiviteter som finns överallt i vårt land. Hembygdsföreningar, bibliotek och museer, träffar intressanta människor och håller föreläsningar. In i väven flätas dagens pinsamma fördomar som grundas på politiska partiers förledande om svenskheten. Maja Hagerman är med rätta inte nådig inför denna nedlåtande rappakalja. Det är sällan som jag läser om en ny bok p... Läs hela recensionen

 2. Intressant om Sverige
  bengt andersson, 4 juni 2019

  Trådarna i väven är en titel som verkligen stämmer med innehållet i denna mycket läsvärda bok om
  Sverige. Boken är fylld av intressanta och kunskapsfyllda berättelser om Sveriges forntid, dåtid och nutid.

  Bengt Andersson
  Partille

Visa alla 2 recensioner

Bloggat om Trådarna i väven : på spaning bland minne...