Helt vanliga män : reservpolisbataljon 101 och den slutliga lösningen i Polen (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2019-01-07
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Inger Johansson
ISBN
9789113089768
Helt vanliga män : reservpolisbataljon 101 och den slutliga lösningen i Polen (e-bok)

Helt vanliga män : reservpolisbataljon 101 och den slutliga lösningen i Polen E-bok

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2019-01-07

Styckköp

148

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
På morgonen den 13 juli 1942 gick den tyska Reservpolisbataljon 101 in i den polska byn Jozefow. Vid nattens inbrott hade de skjutit 1.500 av byns 1.800 judiska invånare - kvinnor, barn, gamla. Under de följande 16 månaderna deltog de i avrättandet av 38.000 judar och sände ytterligare 45.000 till koncentrationslägret Treblinka.

Reservpolisbataljon 101 bestod inte av tyska yrkessoldater utan av helt vanliga män som var för gamla för att kallas in till militärtjänst. De sorterade alltså inte under Wehrmacht och heller inte under Gestapo utan under ordningspolisen.

Christopher R. Browning har studerat vilka motiv som drev männen att delta i massakerna. Hans slutsatser är skrämmande: de var inte tvingade att lyda order utan gjorde det av så banala skäl som karriärism och grupptryck.

Helt vanliga män är en av de viktigaste böcker som skrivits om Förintelsen. Den ställer den fråga vi alla måste ta ställning till: Kan jag vara säker på att jag skulle agerat annorlunda i samma situation? Det svar Christopher R. Browning ger kommer att göra er sömnlösa.

Boken är försedd med ett nyskrivet efterord.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Helt vanliga män : reservpolisbataljon 101 och den slutliga lösningen i Polen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. En mycket stark bok.
    BOF, 12 februari 2019

    En fråga man måste ställa sig. Om jag levt där och då? Hade jag varit en av dessa män? Boken innehåller mycket otäcka beskrivningar av mord. För något annat är det inte fråga om. Lite svårt att förstå att genom boken löper som en röd tråd någon slags konflikt mellan förf och andra forskare och historiker.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Christopher R Browning