Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (10.7 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2019-09-20
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113092201
Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris (e-bok)

Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris E-bok

(3 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (EPUB), Svenska, 2019-09-20

Styckköp

59

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Augustprisbelönade författaren och journalisten Ingrid Carlberg skriver den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om mannen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden.

Med både bred pensel och precision i detaljen skildrar hon Alfred Nobel och den värld som omgav honom. Det är en levande berättelse som följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom 1800-talets Europa till stroken i San Remo 10 december 1896, genom familjebråk och kärlekssorger, framgångar och svek. Det bittra dramat om testamentet, prisernas tillkomst, blir bokens naturliga crescendo. Nobel är en myllrande familjekrönika, där Alfreds dramatiska liv också sätts i sin naturvetenskapliga, litterära och politiska kontext efter de områden han valde ut för sina priser.

Vilka var de livserfarenheter som drev Alfred Nobel att vilja testamentera sin förmögenhet till den framtida forskningen? Vad var det för verklighet han ville påverka med sitt överraskande testamente?

Ingrid Carlberg kombinerar forskarens vetenskapliga ambitionsnivå med den berättande journalistikens närvaro och nerv. Boken bygger på en rad nya och hittills okända källor. Carlberg har grävt i arkiv i fem länder och plöjt de tusentals privata breven. Det har aldrig gjorts förut. Nobel är därmed den första samlade berättelsen om bakgrunden till Nobelpriset någonsin.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Imponerande
    BOF, 20 december 2019

    Författaren har gjort ett verkligt imponerande arbete. Jag trodde jag visste något om denne dynamiten och Nobelprisets upphovsman. Men det visade sig vara det lilla. Man får en inblick i A N inre. Ett liv kantat av tragedier och succé. Intriger och bedrägerier. Dålig självkänsla och osäkerhet. Saknaden av kärlek. En komplicerad människa. Undrar vilken diagnos han skulle fått idag? Jag hade inte en aning om hur krånglig och komplicerad vägen var till hans förmögenhet och det som sedan resulter... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner