Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2019-01-16
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Hedström, Martin (form)
Dimensioner
177 x 109 x 15 mm
Vikt
132 g
SAB
Oeb,Oer-qa,Lz Ross, Vaughn
ISBN
9789113093710

Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff

(30 röster)  |  Läs 5 recensioner
Pocket,  Svenska, 2019-01-16
89
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Där sitter han till slut, fyrtioettåringen hon flugit över Atlanten för att träffa. Mannen som snart ska dö.

I en bur. På andra sidan av ett skottsäkert glas. Han ser hur hon tittar på vakterna i skottsäkra västar som står några steg bakom buren. Hur hon tittar på mannen med handen på sitt vapen tre steg från henne. Alltid redo.

Mannen i buren lyfter telefonluren och hälsar, presenterar sig.

När Carina Bergfeldt möter Vaughn Ross återstår en vecka av hans liv. Han är dömd till döden i Texas, delstaten som avrättar fler fångar än tvåan Oklahoma, trean Virginia, fyran Florida, femman Missouri och sexan Alabama på listan tillsammans. I tio år, nio månader och tio dagar har Vaughn Ross suttit här och väntat på att dö, för att sona det dubbelmord han dömdes för 2002. Snart ska han spännas fast på en bår, injiceras med gift och avrättas.

"Det enda jag har bett om är att jag inte ska begravas här", säger han. "Texas kanske tar mitt liv, men de får inte behålla min kropp."

Samtalet blir starten på en vecka i Texas som involverar en pastor som stått bredvid 300 fångar i deras sista stund, en fängelsedirektör som beordrat 89 avrättningar, en kvinna som älskar en mördare, en familj som vill ha hämnd och en polis som avgett ett löfte som infrias först när nålen injiceras.

Men allt börjar med mannen som har sju dagar kvar att leva.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff
 2. +
 3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (inbunden).

Köp båda 2 för 338 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Stor potential, svagt resultat
  Jackie Laa Renholm, 15 januari 2023

  Ett jätteintressant upplägg - författaren åker till USA för att träffa en dödsdömd man som nu har en vecka kvar innan avrättningen. Hon träffar också en massa andra människor som är eller har varit involverade i dödsstraffet på de mest skilda vis, från anhöriga till mordoffer och dödsdömda till poliser och åklagare, via en fängelsepräst, en före detta (numera friad) dödsdömd man, en kvinna som gift sig med sin dödsdömda brevvän och flera andra med olika perspektiv och åsikter.

  Detta ... Läs hela recensionen

 2. Rekommenderas varmt ¿¿¿¿
  Maria Morin, 5 januari 2023

  Välskriven och äkta, får en att tänka till med tanken på döds straff. Sen att Carina själv mött honom gör det än mer intressant utifrån hennes synvinkel.

 3. Varför?
  Anna Birgitta (Dalarna), 7 september 2021

  Jag måste först säga att jag tröttnade efter knappt halva boken. Det kändes som effektsökeri. Vad är bevekelsegrunden? Att försöka hitta argument för att de "egentligen" är så fina människor som halkat snett och råkat döda någon i hastigheten?

 4. En intressant och gripande bok
  ElinsBokhylla , 13 januari 2020

  I början av boken får man träffa den dödsdömde mannen Vaughn Ross som bara har sju dagar kvar att leva innan han ska bli dödad. Han sitter på death row och har väldigt många restriktioner.
  Det är intressant att ta del av hur Carina Bergfeldt tar sig fram till att faktiskt få intervjua Ross, hon beskriver i boken att det är många formulär och papper som ska skrivas under samt många regler över hur hon ska se ut och vad hon får ta med sig.

  Genom att Bergfeldt beskriver vistelsen p... Läs hela recensionen

 5. Strålande
  Karl Gunnar Björn Widell, 25 november 2019

  En av de bästa dokumentära böcker jag läst, spänning, mänsklighet och verklighet allt i samma bok. Hon skriver lika fantastiskt som hon levererar rapporter i Rapport.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Carina Bergfeldt