Naturen : och andra essäer (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Norstedts klassiker
Antal sidor
297
Utgivningsdatum
2020-10-21
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Ola Klippvik
Originaltitel
Nature
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
218 x 142 x 24 mm
Vikt
456 g
SAB
Hce.04
ISBN
9789113094151
Naturen : och andra essäer (inbunden)

Naturen : och andra essäer

(3 röster)
Inbunden Svenska, 2020-10-21
290
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
"Vår tidsålder är tillbakablickande. Den reser monument över sina fäder. Den skriver biografier, historia och kritik. Generationerna före oss mötte skapelsen öga mot öga vi ser på den med deras blick."

Ralph Waldo Emersons essä Naturen (1836) är ett poetiskt manifest och en predikan om människans förhållande till den natur som omger henne. Trots att det var Emersons debut återfinns frågeställningar som skulle bli centrala i författarskapet: Hur ska vi leva? Hur ska vi tänka? Hur ska vi handla? Själv sammanfattade han det såhär: "Jag har endast haft en doktrin, nämligen den enskilda människans oändlighet."

Emersons betydelse för amerikansk litteratur går knappast att överskatta; Harold Bloom kallade honom 1800-talets mest inflytelserike författare. Ändå har han förblivit förhållandevis okänd i Sverige. I denna utgåva presenteras ett urval av Emersons viktigaste essäer, några för första gången på svenska, i översättning av Ola Klippvik.

"Bara genom att frigöra sig från förblindande normer, föreställningar och förnuftstro, och ge akt på de egna instinkterna, kan människan bli människa igen. Vi måste leva inifrån och ut, inte tvärtom, menar han, vi måste lita till vår intuition, förstå att vi är gjorda av ögon och kan se med våra fötter, att vi är härvor av rottrådar vars blommor och frukter är världen. Ingenting är så heligt som det egna medvetandets integritet." Ur Emi-Simone Zawalls förord
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Naturen : och andra essäer
  2. +
  3. Längta hem, längta bort : en essä om litteratur på flykt

De som köpt den här boken har ofta också köpt Längta hem, längta bort : en essä om litteratur... av Kristoffer Leandoer (häftad).

Köp båda 2 för 503 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ralph Waldo Emerson