Ruth Maiers dagbok : ett judiskt kvinnoöde (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
464
Utgivningsdatum
2019-01-16
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Staffan Söderblom
Originaltitel
Ruth Maiers dagbok
Medarbetare
Vold, Jan Erik (red.) / Lindblad, Niklas (form)
Dimensioner
178 x 110 x 28 mm
Vikt
243 g
SAB
Lz Maier, Ruth,Kfb.54,Kdb.54
ISBN
9789113094472
Ruth Maiers dagbok : ett judiskt kvinnoöde (pocket)

Ruth Maiers dagbok : ett judiskt kvinnoöde

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2019-01-16
59
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Ruth Maier föddes i Wien 1920 och dog i gaskammaren i Auschwitz 1 december 1942. Mellan 1939 och 1942 bodde hon i Oslo. 1940 träffar hon Gunvor Hofmo, en av Norges unga moderna lyriker. De får ett par års vänskap och samlevnad, och när Ruth allt mer sjunker ned i depression, är det vänskapen med Gunvor som håller henne vid liv.

"När Gunvor inte finns här är det något som saknas inom mig. Först när hon dyker upp, någonstans på avstånd, och är inom synhåll för mig, kan jag lättat sucka: Där är hon."

Berättelsen utspelar sig mot en bakgrund av förföljelser och krig, men det är inte en bok om nazismen eller om deportationerna, utan om ett kort men fullödigt liv. Det är en stor förlust att denna unga, oerhört begåvade människas liv tog slut så tidigt. Ruth Maier hade mycket troligt blivit författare om hon hade fått leva. Genom Jan Erik Volds försorg får eftervärlden nu ändå läsa denna mycket litterära dagbok. Detta är den dröm hon vårdade så ömt - Ruth Maier har till slut blivit författare.

Ruths liv och dagböcker får ett abrupt slut. Den 26 november 1942 skickar Tyskland fartyget Donau för att hämta cirka 500 norska judar och föra dem till koncentrationsläger. Av dessa dödades 346 direkt vid ankomsten till Auschwitz. De sista orden innan vi förlorar henne ur sikte är det brev hon på fartyget skriver till Gunvor Hofmo.

Jan Erik Vold är en av Norges mest framstående poeter och litteraturforskare. När han gick igenom Gunvor Hofmos kvarlåtenskap hittade han av en slump Ruth Maiers dagböcker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ruth Maiers dagbok : ett judiskt kvinnoöde
 2. +
 3. Ett kilo socker : farmor glömmer aldrig priset på sitt liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett kilo socker : farmor glömmer aldrig priset ... av Helena Trus (inbunden).

Köp båda 2 för 278 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ruth Maiers dagbok : ett judiskt kvinnoöde. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Ett mycket gripande livsöde
  Christian Schwinghammer (Täby), 6 februari 2020

  Historien om den unga österrikska judinnan Ruth Maier som lyckas fly undan nazismen och ta sig till Norge som tonåring innan krigsutbrottet. En ung, brådmogen och intellektuell ung kvinna som i en serie med bevarade dagböcker och brev visar på en stilistisk talang som hade kunnat föra henne mycket långt i livet. Men efter att ha bott i Norge i fyra år, de två sista under tysk ockupation förs hon i en av de största judedeportationerna från Olso till Auschwitz där hon mördas vid ankomsten den 1... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ruth Maier

 • Ruth Maier's Diary

  Ruth Maier

  Ruth Maier was born into a middle-class Jewish family in interwar Vienna. Following the Anschluss of Austria in March 1938, her world collapsed. In early 1939, her sister having left for England, Ruth emigrated to Norway and lived with a family in...

Bloggat om Ruth Maiers dagbok : ett judiskt kvinnoöde