Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
636
Utgivningsdatum
2021-03-03
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wickholm, Pär (form)
Dimensioner
210 x 135 x 40 mm
Vikt
727 g
SAB
Lz Nobel, Alfred
ISBN
9789113098692
Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris (häftad)

Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

(1 röst)
Häftad Svenska, 2021-03-03
181
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Det här är den häpnadsväckande och osannolika berättelsen om personen bakom historiens största pris: Alfred Nobel. Mannen som blev stenrik på sprängämnen, skrev poesi i hemlighet och drömde om fred på jorden.

Med både bred pensel och precision i detaljen skildrar Ingrid Carlberg Alfred Nobel och den värld som omgav honom. Det är en levande berättelse som följer Alfred från de fattiga småbarnsåren i Stockholm genom 1800-talets Europa till stroken i San Remo 10 december 1896, genom familjebråk och kärlekssorger, framgångar och svek. Det bittra dramat om testamentet, prisernas tillkomst, blir bokens naturliga crescendo. Nobel är en myllrande familjekrönika, där Alfreds dramatiska liv också sätts i sin naturvetenskapliga, litterära och politiska kontext efter de områden han valde ut för sina priser.

Vilka var de livserfarenheter som drev Alfred Nobel att vilja testamentera sin förmögenhet till den framtida forskningen? Vad var det för verklighet han ville påverka med sitt överraskande testamente?

Ingrid Carlberg kombinerar forskarens vetenskapliga ambitionsnivå med den berättande journalistikens närvaro och nerv. Boken bygger på en rad nya och hittills okända källor. Carlberg har grävt i arkiv i fem länder och plöjt de tusentals privata breven. Det har aldrig gjorts förut. Nobel är därmed den första samlade berättelsen om bakgrunden till Nobelpriset någonsin.

"...i allt väsentligt är detta en elegant arbetsseger, skriven med en energi som bara motsvaras av föremålet för skildringen. Ropa äntligen! Nobel har fått sin bok." Expressen

"Detta är en väldigt bra bok. Ingrid Carlbergs berättelse om Alfred Nobel är mer än en levnadsteckning: det är en äkta 1800-talsmelodram." Aftonbladet

"I Ingrid Carlbergs biografi har den tidigare bilden av Alfred Nobel fått nya, skarpare konturer och de vita fläckarna i hans liv har fyllts med färg och innehåll" Göteborgs-Posten

"Allt som allt är detta ett viktigt verk, en bok att bli imponerad av" SvD
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris
  2. +
  3. Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nobel : den gåtfulle Alfred, hans värld och han... av Ingrid Carlberg (inbunden).

Köp båda 2 för 450 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »