Vad hände på vägen till Jerusalem? : en gåta i historiens utmarker (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
346
Utgivningsdatum
2021-10-13
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
178 x 110 x 23 mm
Vikt
190 g
SAB
Ccda
ISBN
9789113099583
Vad hände på vägen till Jerusalem? : en gåta i historiens utmarker (pocket)

Vad hände på vägen till Jerusalem? : en gåta i historiens utmarker

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket,  Svenska, 2021-10-13
89
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Lena Einhorns djärva bok Vad hände på vägen till Damaskus? från 2006 blev en stor framgång och dess slutsatser väcker fortfarande internationellt intresse. Där jämförde hon Nya testamentets berättelser om Jesus och hans lärjungar med romerska och judiska historikers texter från samma tid. Einhorn kom fram till slutsatsen att Nya testamentet är skrivet i två lager, där det övre, uppenbara, är till synes ohistoriskt, men det undre, delvis skylda, nära följer de historiska källorna.

Nu riktar hon samma nyfikna men kritiska blick mot Gamla testamentet, och framför allt mot Moseböckerna. Dessa utspelar sig i stor utsträckning i Egypten, en av forntidens stora civilisationer. I den bibliska texten får vi läsa om egyptiska faraoner och stora arméer, landsomfattande farsoter och massiva folkförflyttningar. Det ser ut som dokumenterad historia. Men stämmer det verkligen?

Varför finns inte ett enda stödjande vittnesbörd under de första mer än tusen år som Bibeln skildrar? Varför finns inte en enda egyptisk inskription, papyrustext, eller gravskrift som bekräftar att israeliten Josef styrde över Egypten, eller ens levde där? Varför syns ingen Mose, Aron eller Josua? Inte någon kung Saul, kung David, eller kung Salomo? Kan förklaringen vara att Gamla testamentets författare brottades med samma oförenliga mål som styrde dem som skrev Nya testamentet? Kan förklaringen vara att vi även i detta fall måste leta efter de historiska spåren under berättelsens yta?

Med obönhörlig forskarnit och öppet sinne har Lena Einhorn bestämt sig för att undersöka saken och det hon upptäcker och blottlägger är häpnadsväckande.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vad hände på vägen till Jerusalem? : en gåta i historiens utmarker
 2. +
 3. Nordiska gudasagor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nordiska gudasagor av Katarina Harrison Lindbergh (inbunden).

Köp båda 2 för 168 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Vad hände på vägen till Jerusalem? : en gåta i historiens utmarker. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lättillgänglig och spännande
  Beata, 19 februari 2023

  Det är som alltid ett nöje att läsa LE's eleganta och lättillgängliga stil. Hon målar bilder och tar nya grepp på det här i vissa kretsar stagnerade och i andra ständigt dynamiska ämnet! Kul! Läs! Njut!

 2. Fantastisk
  John Blivik, 3 november 2022

  Mycket intressant beskrivning som ger behållning i tolkning av dagsaktuella problem, där fadersgestalter saknas. Tänk om man kunde våga vara så kreativ & ifrågasättande vid tolkningar av hur vi lever idag, maskerandes psykosociala hälsodeterminanter, höga insulinnivåer, upplyftandes subjektiva begrepp till allmänna lagar som berättigar till evig sjukskrivning & farlig medikalisering!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lena Einhorn