Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
310
Utgivningsdatum
2020-01-15
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Karin Andrae
Originaltitel
The Pendelum
Medarbetare
Wickholm, Pär (form)
Dimensioner
178 x 110 x 22 mm
Vikt
171 g
SAB
Lz Lindahl, Julie
ISBN
9789113100449
Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna (pocket)

Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna

(13 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket Svenska, 2020-01-15
69
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Vad är ondska, varifrån kommer den och hur växer den?

Våren 2010 besökte Julie Lindahl det tyska federala arkivet i Berlin. Det förflutna hade kastat sin skugga över hennes familj förgiftat relationer och lämnat stort lidande i spåren efter sig. Lindahl var förberedd på det värsta och farhågorna bekräftades då hon fick reda på att hennes morföräldrar hade tillhört SS under andra världskriget, och att de flytt till Latinamerika 1960. Denna upptäckt ledde till en sexårig resa genom Tyskland, Polen, Paraguay och Brasilien. Den förvandlade författarens värld och sättet som hon såg på nyckelgestalterna i den, inklusive henne själv.

I sin bok låter Julie Lindahl läsaren följa med på en dramatisk resa genom mänskligheten. I mormor Oma som älskar fin litteratur och musik, men som inte lyckas avsvära sig sin gamla ideologi, utforskar hon den tunna gränsen mellan civilisation och barbari. Hon upplever kylan som sänker sig när den gränsen förbleknar. Under utforskningen av morföräldrarnas radikalisering till renläriga nationalsocialister vandrar hon in i det obesvarbaras domäner, frågor som kanske inte går att besvara men som trots det måste ställas: Vad är ondska, varifrån kommer den och hur växer den? I senare generationers trauman blir hon medveten om den vrångbild som skammen ger upphov till när tystnad och lögner används för att dölja krigets och folkmordets verklighet.

"Och så sett är det ändå en rätt svindlande resa genom historien och släkten som Julie Lindahl låter oss följa. Om hon rör sig ängligt och trevande är hon också envis och modig, och när hon väl fullbordat sin färd är världen sig inte helt lik längre. Det är faktiskt riktigt vackert." DN

"Pendeln är ett lättläst och välskrivet reportage, både levande och personligt." SvD

"väldigt, väldigt bra" SVT
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna
  2. +
  3. Universums minsta ljus : en memoar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Universums minsta ljus : en memoar av Sara Seager (pocket).

Köp båda 2 för 138 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Pendeln : ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Pendeln
    Linnea Lillienberg, 26 februari 2021

    Intressant men skrämmande att skammen och förnekandet om morfaderns nazistiska förflutna kan prägla hela familjen. Modigt av författarinnan att ta reda på sanningen om morfadern. Samtidigt har författarinnan ett fint förhållande till farmodern men drivs av en känsla av ett mörkt förflutet, som ingen talar om, att ta reda på sanningen för att själv få sinnesfrid. Hennes efterforskningar känns äkta och visar på mycket seriös research men inget skuldbeläggande av enskilda personer. Beskrivningen... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Julie Lindahl