Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
190
Utgivningsdatum
2020-01-28
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Bergkvist, Jennifer (form) / Ulmaja, Nina (form)
Dimensioner
232 x 157 x 20 mm
Vikt
544 g
SAB
Ohe,Kcs
ISBN
9789113101682
Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige (inbunden)

Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige

(7 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-01-28
229
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige
 2. +
 3. Så blev vi alla rasister

De som köpt den här boken har ofta också köpt Så blev vi alla rasister av Ivar Arpi, Adam Cwejman (häftad).

Köp båda 2 för 378 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Herrarna satte oss hit - en del av svensk historia
  anodr (Stockholm), 31 augusti 2020

  Vilken grymt bra historisk bok. Författaren har tagit del av berättelser och dokument från tvångsförflyttningarna av samer i vårt land som skedde för ett sekel sedan. Elin Anna Labba har på ett nästintill poetiskt sätt skildrat det i skrift, den del av Sveriges mörka historia som det sällan talas om. Hur samer från norra Lappland tvångsförflyttades till sydligare delar efter renbeteskonventionen år 1919 som gjorde att de renskötande samerna inte längre fick flytta med renarna till Nordnorge s... Läs hela recensionen

 2. Ett stycke mörk historia som få känner till.
  Nils Bertil Nilsson, 26 maj 2020

  Boken är lättläst och rikt illustrerad. Sakligt framställd där röster från de som deporterades får komma till tals. En bit av svensk historia vars konsekvenser kan skönjas fram till våra dagar.

 3. Herrarna satte oss hitt
  Christina Åkerström, 13 februari 2020

  Tack Anna Elin Labba för denna bok, jag är helt tagen. jag skäms att vara svensk när man läser hur vår urbefolkning har behandlats. Skäms
  Sverige och Norge .

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Elin Anna Labba

 • Hearrát dat bidje min : bággojohtimiid birra

  Elin Anna Labba, Joná Gusttu Elin Ánná

  Cuohti jagi áigi sirdigohte boazosámiid bákkuin. Eiseválddit gohcodit covdosa dislokasuvdnan, muhto sámegillii cieggá sátni bággojohtin. Vuosttazat geat bákkus saddet guoddit ruovttuideaset vulget dainna jáhkuin ahte besset fas ruoktot. Hearrát da...