Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (99.6 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Elin Anna Labba
Utgivningsdatum
2020-02-17
Upplaga
1
Utmärkelser
Augustpriset
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113105260
Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige (ljudbok)

Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige Ljudbok

(22 röster)  |  Läs 2 recensioner
Ljudbok (MP3), Svenska, 2020-02-17

Styckköp

141

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bàggojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Mycket viktig bok
  -, 21 februari 2021

  Väldigt bra, men tror att den kan vara bättre att läsa i papper, då det är många olika historier och namn. Svårt att hålla reda på allt när man bara lyssnar. Men läs den!

 2. Suverän och skrämmande
  -, 25 november 2020

  Det här är en bok som alla borde läsa/lyssna på. En bit undanskuffad historia som är viktig att lyfta upp till ytan.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Elin Anna Labba

 • Hearrát dat bidje min : bággojohtimiid birra

  Elin Anna Labba, Joná Gusttu Elin Ánná

  Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok! Cuohti jagi áigi sirdigohte boazosámiid bákkuin. Eiseválddit gohcodit covdosa dislokasuvdnan, muhto sámegillii cieggá sátni bággojohtin . Vuosttazat geat bákkus saddet guoddit ruovttuideaset ...