Kvällens frihet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
91
Utgivningsdatum
2019-11-14
Upplaga
2
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wohlfahrt Larsson, Elsa (form)
Dimensioner
210 x 135 x 2 mm
Vikt
20 g
SAB
Hc.03
ISBN
9789113108179
Kvällens frihet (häftad)

Kvällens frihet

Häftad Svenska, 2019-11-14
147
Skickas inom 7-10 vardagar.
Fri frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Boken tar plats i en livlig diskussion som utgår från Theodor Adornos analys av Beethovens sena tonspråk, hans Spätstil. Bilden av den äldrade konstnärens språk avviker där starkt från den gängse förestallningen om en seren, höstligt avklarnad stil. I stället bryter den sene mästaren, som helt behärskar sitt medium, i vredesmod med sitt tidigare verk och därmed också med sin etablerade publik.

Den sena stilen ar en exil som innebär en utrensning av allt oväsentligt bagage och ett förkastande av det vedertagna språkets krav pa försoning av motsatser och motsägelser, av krav på sammanhang och konsekvens. Disharmoni och fragmentation i verklighetsbild och språk är i stället naturliga inslag i denna sena fas.

Jag noterar att dessa bestämningar som borde vara aktuella for en åttionioårig poet har begränsad relevans i mitt fall det enda nödvandiga har länge varit mitt mål. Men det har samtidigt varit frestande att pröva de olika sena konstnärsroller, att leva sig in i och sammanfatta de sena skapande skeden som tillskrivits Beethoven, Kavafis med flera.

Det är alternativa konstnärsliv som för mig har känts lika angelägna som mitt eget. De uppvisar olika möjligheter att precisera vara sena villkor som kreativa människor."

Kjell Espmark
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kvällens frihet
  2. +
  3. En sky av vittnen ; Vintergata ; Den inre rymden

De som köpt den här boken har ofta också köpt En sky av vittnen ; Vintergata ; Den inre rymden av Kjell Espmark (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kjell Espmark