Rosencrantz mot Guildenstern : en möjlig dialog (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
47
Utgivningsdatum
2020-02-07
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Norstedts atelier (form)
Dimensioner
211 x 133 x 3 mm
Vikt
200 g
SAB
Hc.02
ISBN
9789113109930
Rosencrantz mot Guildenstern : en möjlig dialog (häftad)

Rosencrantz mot Guildenstern : en möjlig dialog

Häftad Svenska, 2020-02-07
132
Skickas inom 7-10 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
I sin memoarbok Ute i livet berättar Per Wästberg om ett telefonsamtal med Olof Lagercrantz som just lagts in på thoraxavdelningen på Karolinska sjukhuset: Han hade begärt allmän sal för att hålla kontakt med mänskligheten, nu hamnade hans ärkefiende Lars Gyllensten i sängen intill. Olof föreslog att de skulle glömma sina konflikter och på nytt bli vänner. Gyllensten, långsinnast av människor, vägrade.

Det är utgångspunkten för detta tidlösa samtal. Vi vet inte hur dialogen i verkligheten utvecklades. Både med hänsyn till den osäkerheten och av önskan att inte binda stycket till just Lagercrantz och Gyllensten har jag gett figurerna nya namn, hämtade från två bifigurer i Hamlet (tidigare utnyttjade i teatersammanhang). Samtalet går dock tillbaka på de idéer och erfarenheter som de båda kontrahenterna i verkligheten var bärare av. Replikerna kunde ha fällts.

Men tanken är att de båda antagonisterna ska företräda ideologier och hållningar utöver deras personliga bakgrund. Deras konfrontation gör anspråk på en vidare giltighet än ett gräl på det privata planet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Rosencrantz mot Guildenstern : en möjlig dialog
  2. +
  3. En sky av vittnen ; Vintergata ; Den inre rymden

De som köpt den här boken har ofta också köpt En sky av vittnen ; Vintergata ; Den inre rymden av Kjell Espmark (inbunden).

Köp båda 2 för 401 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »