Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942 (inbunden)
Ingår i kampanjer:
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Landet utanför (del 2)
Antal sidor
485
Utgivningsdatum
2021-02-26
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Wickholm, Pär (form)
Dimensioner
235 x 160 x 35 mm
Vikt
805 g
SAB
Kc.54
ISBN
9789113112459

Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942

(104 röster)  |   Läs 18 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-02-26
249
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"Trilogin kommer att bli en svensk klassiker, en djupgående skildring av samhälle och människor i beredskapstid, i ett land som flera gånger balanserade på randen mot katastrof under dessa år." Dala-Demokraten om den första delen av Landet utanför.

I del ett av Landet utanför skildrades Sverige under det första dramatiska krigsåret. Nu kommer den efterlängtade fortsättningen på Henrik Berggrens trilogi. I denna andra del sträcker sig handlingen från den mörka hösten 1940 till slaget om Stalingrad hösten 1942.

I centrum av berättelsen står striderna om eftergiftspolitiken mot Tyskland. Men runt de ledande politikerna, militärerna och diplomaterna vävs en fängslande skildring av livet i det neutrala Sverige. Vi möter en rad kända och mindre kända svenskars skiftande livsöden i krigets skugga. Husmödrarna klipper ransoneringskuponger, biografsalongerna är utkylda men fullsatta, antinazister planerar flykt och swing är tidens melodi till mångas irritation.

I små tidningsnotiser rapporteras om allt hårdare ingrepp mot judar i de ockuperade länderna. Men först när ett fartyg med 532 norska judar avgår mot Polen från Oslo i november 1942 kommer en reaktion...
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942
 2. +
 3. Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940

De som köpt den här boken har ofta också köpt Landet utanför : Sverige och kriget 1939-1940 av Henrik Berggren (inbunden).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 18 recensioner av Landet utanför : Sverige och kriget 1940-1942. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket läsvärd
  lars lorinius, 24 april 2024

  Del 2 är en bra men delvis fristående fortsättning på del 1. Mkt bra berättat med en intressant mix av stort och smått vilket gör denna bok till en ovärderlig källa för förståelsen av politik och samhälle under krigsåren.

 2. Otroligt spännande och viktigt dokument
  Lasse, 22 mars 2022

  Denna trilogin om WWII är ett måste-läsning för alla och skolbarn i synnherhet.
  Följ kriget vecka för vecka från svenskt perspektiv.
  Rafflande läsning och hur svensk press agerar efter statens direktiv.

 3. Upplysande!
  Ann Gustafsson, 28 oktober 2021

  Blev så glad när förra boken kom. Hade längtat efter utförligare beskrivning av Sverige under kriget. Blev verkligen inte besviken. Uppföljaren lika bra. Vilket enormt arbete han lagt ner. Så bra blanda officiella källor med privata. Mycket läsvärt!

 4. Landet utanför eller Landet uppifrån.
  Hans Skagerlind, 20 augusti 2021

  Först vill jag rikta ett stort tack till Henrik Berggren för stimulerande läsning. Jag har läst mycket om svensk politik under WW2. Alltifrån undfallenhet mot Tyskland, permittenttrafik, skräckhistorier om Sovjetunionen. Berggens berättande spänner över många delar av samhället. Naturligtvis nämner han Segerstedt på GHT, Karl-Gerhard och Bang, Barbro Alving. Han citerar veckotidningar och en lång rad andra. Dessutom finns djuplodande citat från splitet inom samlingsregeringen. Som läsare får... Läs hela recensionen

 5. Fängslande
  Bibi, 23 juli 2021

  Trodde aldrig jag skulle bli så engagerad av en historisk text. Det blir nästan som en deckare ibland..
  Att det var så rörigt stundtals i Sverige och svåra beslut. En mängd fakta kom till min kännedom som jag inte hade en aning om trots att jag är historieintresserad och född på tidigt 40-tal. Boken beskriver situationen för
  hög som låg om jag uttrycker det så. Helt fascinerande!

 6. Intressant historisk dokumentation
  Tommie Wettergren, 24 juni 2021

  Väl genomarbetad och belagd med de mesta av de fakta som finns tillgängliga i dag. Väntar nu bara på att del 3 skall komma ut.

 7. Skolbok
  Tvetarydarn, 1 juni 2021

  En lärorik och spännande bok som borde vara obligatorisk att använda på gymnasiet i ämnena svenska, geografi, historia och samhällskunskap.

 8. Utmärkt uppdatering
  Bo Ragnar, 20 maj 2021

  För en 40-talist som vill förstå vad som hände när man var en liten kotte och inte förstod vad som hände utanför den egna familjen..

 9. Vilken skön blandning!
  Göran Stenberg, 10 maj 2021

  Av kommentarer till de stora världsnyheterna och bilder ur vardagslivet för de "små människorna" i landet utanför i skön blandning. Jag har sällan till aldrig läst ett mer fascinerande upplägg. En bladvändare!

 10. En lysande berättelse
  Bertil Lindberg, 7 maj 2021

  Jag har nu läst de två utgivna delarna av serien Landet utanför. Jag har gjort det mot bakgrunden av ett otal andra verk som behandlat andra världskriget, nazismens fasor, judeförföljelserna, den svenska undfallenheten gentemot Tyskland, de svenska nazisterna, finnarnas enorma insatser i kriget mot Ryssland, fortsättningskriget och mycket mycket mer. Men det här är fösta gången jag har sett en helhet och samtidigt förstått enskildheterna i en del av de fasor jag som barn såg och hörde talas o... Läs hela recensionen

 11. En mycket läsvärd bok om en kritisk tid i Sverige.
  Nils Bertil Nilsson, 15 april 2021

  Redan del 1 gjorde att förväntningarna på den andra delen var hög. Man behöver inte vara så historiskt insatt för att snabbt förstå att de här åren mellan 1939-45 var en mycket brydsam tid för Sverige. och naturligtvis ännu mer för våra grannländer. Henrik Bergren använder sig inte enbart, vilket är vanligt, av tidigare historiska verk författade av historiker. Referenslistan innehåller också hänvisningar till brev, dagböcker, dagstidningar och veckotidningar. Det gör att skildringen också b... Läs hela recensionen

 12. Bra fortsättningsbok
  Sten Andersson (Borås), 15 april 2021

  Intressant fortsättning på den första delen. Författaren har på ett lättläst och fångande sätt speglat krigets alla sidor. Nu väntar jag med spänning på nästa del.

 13. Nyansrik redogörelse
  Ulf Carlson, 13 april 2021

  Mycket läsvärd, ger bakomliggande resonemang till och en mer nyanserad av det som skedde under perioden. Befriande fri från moraliska ställningstaganden.

 14. Landet utanför Del 2: Sverige och kriget 1940-1942
  Carina Rhodin Nilsson, 6 april 2021

  Mycket mycket bra! Så informativ och omskakande, samtidigt som den också på ett speciellt sätt blev spännande. Fångade mig verkligen som läsare att djupare få veta hur det var i Sverige och omvärlden under denna fruktansvärda krigs period.

 15. Populärvetenskap i bästa mening
  Örjan Magnusson, 15 mars 2021

  Även för den med goda kunskaper om andra världskriget och svensk politik under denna tid är boken mycket givande. Välskriven och lättläst utan att vara ytlig.
  Jag rekommenderar även del 1.

 16. Onödigt detaljerad, plottrig
  Anders Holmberg, 15 mars 2021

  Svåröverskådlig diskussion avseende utrikesministerns diplomatiska piruetter fram och tillbaka. Tröttande och energilösa passager som ideligen återkommer. Intressant tidsperiod. Budskapet är att Sverige var bättre än sitt rykte. Sant eller falskt? Boken känns lite som en partsinlaga.

 17. Boken är riktigt bra och längtar efter 3.e...
  Per-Olof Berggren, 12 mars 2021

  Boken är riktigt bra och längtar efter 3.e delen.

 18. Mångsidigt, tänkvärt och målande
  Magnus H, 12 mars 2021

  Mångsidigt uttömmande om denna dramatiska tid. Intressant att se aktörerna inför de olika problem och beslut de tvingas fatta. Utöver detta en målande framställning av dåtidens kultur- och vardagsliv

Visa alla 18 recensioner

Fler böcker av Henrik Berggren