Åren (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2021-01-13
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Maria Björkman
Originaltitel
Les années
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
180 x 110 x 18 mm
Vikt
157 g
SAB
Hce
ISBN
9789113113074
Åren (pocket)

Åren

(14 röster)  |  Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2021-01-13
79
  • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 och 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt, men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Åren
  2. +
  3. En flickas memoarer

De som köpt den här boken har ofta också köpt En flickas memoarer av Annie Ernaux (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Åren. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Hoppas att denna bok skrivs av en svensk författar
    Alfred, 8 maj 2023

    Denna bok vill jag läsa skriven av en svensk författare. Många intressanta tankar och historiska minnen skulle det ge mig.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Annie Ernaux