Åren (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
279
Utgivningsdatum
2021-01-13
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Maria Björkman
Originaltitel
Les années
Medarbetare
Acedo, Sara R (form)
Dimensioner
178 x 110 x 18 mm
Vikt
157 g
SAB
Hce
ISBN
9789113113074
Åren (pocket)

Åren

(12 röster)
Pocket Svenska, 2021-01-13
75
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Åren är en berättelse om tiden mellan 1941 och 2006, från författaren Annie Ernaux uppväxt i en arbetarklassfamilj i Normandie, via katolsk privatskola, till tiden som lärare i litteratur i Paris, förortslivet, de två sönerna och slutligen skilsmässan. Men det är inte en genomsnittlig självbiografi, utan ett slags egensinnigt kollektivt minne. Ernaux uppfinner en ny stil som är subjektiv och opersonlig, privat och allmän, och en ny genre - den kollektiva självbiografin - för att på så sätt fånga tidens gång.

Ernaux behandlar teman som den katolska prydhetens kollaps, sekulariseringens framfart, p-pillret, abortfriheten och kvinnans frigörelse. Ett annat viktigt tema är hur vi lämnat skammen bakom oss och gått in i ett allt extremare konsumtionssamhälle.

Vi kan läsa Annie Ernaux oslagbart träffsäkra essä över samtiden, efterkrigstidens Europa, närmast som ett lackmuspapper över var vi befinner oss idag: i en tid av klasskillnader, populism, sönderfallande landsbygd och alienering. Åren har jämförts med Marcel Prousts stora minnesarbete På spaning efter den tid som flytt, men ur ett folkligt, kvinnligt och samtida perspektiv.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Åren
  2. +
  3. Malma station

De som köpt den här boken har ofta också köpt Malma station av Alex Schulman (inbunden).

Köp båda 2 för 274 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Annie Ernaux