En ensam plats (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (312.1 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Ellen Jelinek
Utgivningsdatum
2021-05-28
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
ISBN
9789113115900
En ensam plats (ljudbok)

En ensam plats Ljudbok

(25 röster)  |  Läs 2 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2021-05-28

Styckköp

148

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Det är våren 2016, och sedan Augustpriset för Liv till varje pris två år tidigare har Kristina Sandbergs liv handlat om att resa land och rike runt och prata om hemmafrun Maj. Hon är en av landets mest efterfrågade författare, och hon vet att hon måste ta vara på den här tiden, den här möjligheten. Fast hon börjar känna sig på bristningsgränsen. Och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall, och så är hon inbjuden till Bergmanveckan på Fårö. Hon befinner sig i ett slags utmattningens frenesi, men vet att hon snart ska få vara ledig.

Så kommer ett samtal. Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter detta kommer domen: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.

Kristina Sandbergs självbiografiska skildring av denna tid är en stark, djupt gripande och inträngande text. Den blickar också tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall. På trådarna bakåt i släkten och allt som går förlorat när hon tillsammans med sin syster måste sälja det som också varit faderns föräldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.

Utdrag:

"Så jag berättade för honom att jag mådde bra efter första cytostatikan, att jag skrev för första gången på länge - i september 2016 började jag skriva på den här texten. Om man hanterat allt i livet genom att skriva är det svårt att inte hantera krisen som text i det här läget. Men du ska väl inte skriva om det här, svarade han snabbt. Om sjukdomen. Nä, sa jag - ljög jag. Ska jag inte skriva om det? Varför då? Är det skamligt? Jag tror att han la till att du nog inte vill representera sjukdomen. Bli ett med sjukdomen.

Nej, det vill jag förstås inte. Skriva kan man göra i alla fall. Publicera är en annan sak. För snabbt märker jag att krisen kapar kopplingen till fiktionen. Hur ska jag kunna hitta på när den egna verkligheten är så dramatisk som den kan bli. När jag framför allt vet vad den dramatiken innebär. Inte ett läge där jag behöver hitta på för att förstå, jag måste snarare skriva för att förstå vad jag går igenom. Hur språket inte bär mig längre. Det klyschiga men sanna - aldrig förr har jag mötts av så många god dag yxskaft-kommentarer, så många situationer då jag känt mig fullständigt missförstådd, eller angripen, av andras ord, eller tystnader. Hur snabbt jag börjar varna mig själv - var varsam med dina ord, du gör dig bara mer illa om du uttalar dem. Märker du inte att du inte längre kan göra dig begriplig."
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av En ensam plats. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Uppläsningen drar ned min uppfattning av boken
    -, 9 november 2021

    Tycker inte om hur den läses upp. Konstig rytm, enformigt, inget flyt i meningarna. Nästan så jag inte kan lyssna klart pga det.

  2. Hjärtligt tack Kristina!
    -, 16 juni 2021

    Tack för din berättelse, ja för flera berättelser, i berättelsen. Lika mycket berörd som jag blev över din sjukdomshistoria, lika engagerande var din skildring av farmors hem och allt som hörde därtill.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Kristina Sandberg