""De kommer att vara annorlunda svenskar"" : berättelsen om Sveriges första muslimer (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
334
Utgivningsdatum
2022-04-22
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Medarbetare
Kühlhorn, Lotta (form)
Dimensioner
218 x 145 x 28 mm
Vikt
532 g
SAB
Kc.5,Ohdi,Cmdd
ISBN
9789113118871
""De kommer att vara annorlunda svenskar"" : berättelsen om Sveriges första muslimer (inbunden)

""De kommer att vara annorlunda svenskar"" : berättelsen om Sveriges första muslimer

Inbunden Svenska, 2022-04-22
239
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Vid förra sekelskiftet flyttade en man vid namn Ebrahim Umerkajeff till Stockholm och länge levde han där som landets enda muslim. Han kom till Sverige som ung fattig äventyrare men blev med tiden en framgångsrik affärsman med våning på Östermalm och butik på Birger Jarlsgatan. 1930 fick han sällskap av familjen Arhan från Turkiet och när ytterligare muslimska familjer kom som flyktingar under andra världskriget hjälpte Ebrahim dem till rätta. Det är dessa människor, Sveriges första muslimer, som står i centrum i den här boken.

Men här finns också en större berättelse om det svenska 1900-talet. När Ebrahim Umerkajeff kom till Stockholm hade landet drygt fem miljoner invånare. Av dem var 99,7 procent medlemmar i Svenska kyrkan och bara 35 000 invånare var födda utomlands, nästan alla i grannländerna. Idag är tjugo procent av alla människor som bor i Sverige födda någon annanstans, och från att ha uppfattats som något fjärran och exotiskt är islam Sveriges näst största religion. Under 1900-talet utvecklades också Sverige till världens mest sekulariserade land, där religionen kom att betyda allt mindre för människor. Samtidigt har det genom en rad politiska beslut och ideologiska skiften blivit Europas mest mångreligiösa land.

"De kommer att vara annorlunda svenskar" sade Olof Palme i ett ofta citerat jultal. "De kommer alltid att vara präglade av vad de lämnat bakom sig på vägen till Sverige. De kommer både att värna sin egenart och vara del i den svenska gemenskapen."

Ebrahim Umerkajeff och de första muslimerna är början på den berättelsen, berättelsen om hur Sverige blev ett invandrarland.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. ""De kommer att vara annorlunda svenskar"" : berättelsen om Sveriges första muslimer
  2. +
  3. Integration bland unga : en mångkulturell generation växer upp

De som köpt den här boken har ofta också köpt Integration bland unga : en mångkulturell gener... av Jan O Jonsson, Carina Mood, Georg Treuter (häftad).

Köp båda 2 för 458 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Simon Sorgenfrei