Omständigheter (ljudbok)
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (69.8 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Irene Lindh
Utgivningsdatum
2023-01-26
Upplaga
1
Förlag
Norstedts
Översättare
Maria Björkman
ISBN
9789113129747

Omständigheter Ljudbok

(21 röster)  |  Läs 2 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2023-01-26

Styckköp

179

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
2022 års Nobelpristagare i litteratur!

1963, när Annie Ernaux är 23 år och utan stadig förbindelse, inser hon att hon är gravid. Hon fylls av skam eftersom hon förstår att hennes graviditet kommer att brännmärka hennes familj och försvåra hennes egna studiemöjligheter. Hon beslutar sig för att ta bort barnet. Den här berättelsen om ett trauma som författaren aldrig kunnat komma över är skriven fyrtio år senare. I Frankrike var abort förbjudet vid den här tidpunkten och hon försöker på egen hand och förgäves att utföra aborten med hjälp av en sticknål. I sin desperation hittar hon en illegal abortutförare och hamnar till slut på akuten där hon är nära att dö. I Omständigheter utforskar Ernaux sina minnen och dagböcker från den tiden och skriver fram en glasklar och osentimental bild av vad som hände och på sätt och vis får omständigheten en mening. Trots att händelsen som boken kretsar kring är placerad nästan 60 år bakåt i tiden känns dess tema dessvärre mer aktuellt än på länge när fler länder skriver om och stramar åt sin abortlagstiftning.

Omständigheter gavs ut i Frankrike 2000. Filmatiseringen av boken vann Guldlejonet i Venedig 2021 och filmen distribueras i Sverige våren 2022.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Omständigheter. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Viktig bok
    -, 15 maj 2023

    En händelse som fortfarande tyvärr är väldigt tabu belagt och en daglig verklighet för många kvinnor runt om i världen! Välskriven och bra uppläst bok! Rekommenderas!

  2. Olaglig abort ett brott?
    -, 10 april 2023

    Väldigt realistisk och själva abborren beskrivs med en närgången blick på kvinnan och fostret.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Annie Ernaux