Descartes misstag (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
326
Utgivningsdatum
2006-11-01
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur Läromedel
Översättare
Per Rundgren
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
Descartes' error
Illustrationer
ill.
Dimensioner
134 x 213 x 23 mm
Vikt
460 g
SAB
Vef,Dod
ISBN
9789127025868
Descartes misstag (häftad)

Descartes misstag

känsla, förnuft och den mänskliga hjärnan

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2006-11-01
354
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
På lättflytande fackprosa presenterar Antonio Damasio det aktuella kunskapsläget kring hjärnans betydelse för känsla och förnuft. Han för också läsaren in i filosofiska resonemang kring de nya insikterna om vår hjärna och varför Descartes gjorde ett misstag när han en gång i tiden skilde på kropp och medvetande.

Damasio inleder med några dramatiska fallbeskrivningar där människor efter en hjärnskada förlorat omdömesförmågan, trots att minne, språk och IQ varit intakta. Skadorna ger tillfälle att studera hur hjärnan fungerar, allt från dess livsuppehållande funktioner till tankarnas och känslornas neurobiologiska processer.

Av författarens resonemang står det klart att förnuft och gott omdöme är helt avhängiga den emotionella förmågan. Känslorna är hjärnans förbindelselänk med kroppen.

Damasio resonerar med läsaren, förklarar sina teorier, understryker att de är teorier och inte sanningar, men ändå byggda på neurologisk kunskap. Framställningen fördjupas med litterära, filosofiska och historiska exempel och läsaren förs in i spännande diskussioner kring vad en människa egentligen är.

Boken riktar sig till alla som yrkesmässigt kan ha anledning att röra sig i det neurovetenskapliga fältet: läkare, psykologer, sjukgymnaster, logopeder, arbetsterapeuter. Den lämpar sig även för den grupp av läsare som vill fördjupa sig i hur känsla och förnuft, kropp och själ, egentligen hänger samman i den mänskliga hjärnan.

Descartes misstag har sedan den kom ut i USA 1994 djupt imponerat på såväl psykoanalytiker som neurobiologer. Iréne Matthis, medicine doktor och psykoanalytiker, och Markus Heilig, docent i experimentell psykiatri och chefsöverläkare, har skrivit var sitt förord.

Översättning Per Rundgren
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Descartes misstag
  2. +
  3. Lotsa barn : Att fostra med känsla och sunt förnuft

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lotsa barn : Att fostra med känsla och sunt för... av Lars H Gustafsson (kartonnage).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Descartes misstag. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Jag har kommit halvvägs, när mailförfrågan om mitt...
    Stefan Lundin, 4 november 2013

    Jag har kommit halvvägs, när mailförfrågan om mitt omdöme dimper ner i mailboxen, och ja - "spänningen" kvarstår.
    Det handlar dock främst om hjärnans funktioner; bilder, känslor och dess relationer till vårt förnuft. Decartes berörs flyktigt.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Antonio R Damasio