Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
280
Utgivningsdatum
2009-04-20
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
Dimensioner
216 x 142 x 23 mm
Vikt
420 g
SAB
Cm
ISBN
9789127026735
Att vinna en tro och förlora sig själv : om livet i sekter och karismatiska grupper (inbunden)

Att vinna en tro och förlora sig själv : om livet i sekter och karismatiska grupper

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2009-04-20

Slutsåld

De skrämmer, retar och upprör, grupperna som avviker i samhället. Enbart i Sverige finns det hundratals udda grupperingar, alltifrån religiösa och politiska sekter till huliganfirmor och kriminella mc-gäng.

I Att vinna en tro och förlora sig själv - om livet i sekter och karismatiska grupper utgår Anders Haag från psykologiska och socialpsykologiska teorier och förklarar vad som sker inom sekter och mellan sekter, och samhället. Han använder sig av bred internationell forskning om nya religiösa rörelser, kulter, kriminella gäng, terrorism och huliganism.

Ofta beskrivs medlemmar i dessa grupper som knappt människolika. I själva verket fungerar dessa grupper som andra grupper, med rådande normer, gemensamma föreställningar och ledarskap. En skillnad är dock att sektens tydliga ideologi och ett ofta karismatiskt ledarskap leder till mer intensiv social påverkan. Individer som söker sig till sekter känner sig befriade av den starka sammanhållning som uppstår, men riskerar att förlora sig själva.

Anders Haag har egen erfarenhet av sektvärlden, av att tillhöra en annorlunda grupp och av att utifrån betrakta samhället och dess fördömande syn på avvikare. Under tre år på 1980-talet var han medlem i Hare Krishna, som då hörde till de mest radikala och extrema grupperna.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anders Haag

  • The Return of Consciousness

    Kurt Almqvist, Anders Haag

    "Consciousness is a scientific problem that is unlike any other. Our own consciousness, as Descartes noted, is the most indubitable feature of our existence. It is the most precious one, as well: consciousness is life itself, and for most peo...

Bloggat om Att vinna en tro och förlora sig själv : ...