Nya perspektiv på religion (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
272
Utgivningsdatum
2003-09-01
Upplaga
01
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Översättare
Ulla-Stina Rask
Originalspråk
Norska
Originaltitel
Nytt blikk på religion
Medarbetare
Mikaelsson, Lisbeth
Dimensioner
215 x 140 x 14 mm
Vikt
480 g
SAB
Cm
ISBN
9789127074118
Nya perspektiv på religion (inbunden)

Nya perspektiv på religion

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2003-09-01
373
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Vad är egentligen religionsvetenskap? Hur ser den moderna religionsforskningen på sin egen vetenskapliga tradition?

Religionsvetenskapen har traditionellt haft en hierarkisk syn på religionen. Hierarkierna vilar på underförstådda kristna, evolutionistiska, elitistiska och patriarkala premisser eller uppfattningen att studiet av texter är mer relevant än fältarbete. Likaså att gamla religioner är mer intressanta att studera än nya.

I Nya perspektiv på religion ser författarna kritiskt på dessa premisser. De använder ett dubbelt perspektiv där religionen både betraktas som en avgränsad företeelse utan kopplingar till det samhälle den existerar inom, och integrerat i ett större sociokulturellt sammanhang.

Ämnet religionshistoria introduceras, men läsaren får också en inblick i socialantropologisk, etnologisk och religionssociologisk teori och metodlära. Bokens åtta kapitel omfattar grundläggande diskussioner om det religionshistoriska ämnets framväxt och idéhistoria, och initierade analyser av "klassiska problemområden" som rit, myt, magi och offerteori. Boken avslutas med en presentation av genusteorier och en kritisk diskussion om ämnet historia och behov av nya frågeställningar.

Boken kan användas både som en introduktionsbok till ämnet religionshistoria och som en teori- eller metodbok för studenter som ska skriva uppsatser i religionshistoria.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Nya perspektiv på religion
  2. +
  3. Den religiösa människan : en introduktion till religionspsykologin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den religiösa människan : en introduktion till ... av Antoon Geels, Owe Wikström (häftad).

Köp båda 2 för 842 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Nya perspektiv på religion

Övrig information

Professor Ingvild Sælid Gilhus och förste amanuensis Lisbeth Mikaelsson, båda vid universitetet i Bergen, tillhör Norges främsta forskare inom det religions-historiska fältet. Båda har publicerat ett stort antal böcker och artiklar inom exempelvis genusteori, nya religiösa rörelser/nyandlighet, grekisk och romersk religion och tidig kristendom. Ingvild Sælid Gilhus är också en internationellt erkänd forskare.