Lugn och beröring : Oxytocinets läkande verkan i kroppen (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2000-04-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Läromedel
Medarbetare
Moberg, Kerstin Uvnäs
Illustrationer
ill.
Dimensioner
220 x 150 x 20 mm
Vikt
460 g
SAB
Veo,Dodbf ,Vma
ISBN
9789127075054
Lugn och beröring : Oxytocinets läkande verkan i kroppen (häftad)

Lugn och beröring : Oxytocinets läkande verkan i kroppen

(6 röster)
Häftad,  Svenska, 2000-04-01
417
  • Skickas från oss inom 7-10 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kerstin Uvnäs Moberg har gått sin egen väg under sin medicinska karriär och blivit en relativt ensam världsauktoritet på vad som händer i kroppen vid tillstånd av lugn och beröring. Sjuksköterskor, barnmorskor, kroppsterapeuter, massörer och andra har genom hennes forskning fått en medicinsk förklaring för att deras omvårdande arbete påverkar kroppens läkningsprocesser. Huvudrollen i "lugn och ro-reaktionen" spelas av det kroppsegna ämnet oxytocin som produceras i många situationer präglade av välbehag och njutande. Oxytocin är ett mänskligt hormon och en signalsubstans i hjärnan. Det sänker blodtrycket, minskar halten av stresshormoner, ökar toleransen för smärta och har en tillväxtstimulerande effekt med mera. I boken beskrivs hur det påverkar vårt beteende och våra mänskliga relationer och känslor. Oxytocin frigörs bland annat vid beröring, en process som ingående förklaras. Boken är skriven på ett lättillgängligt språk och kräver inga förkunskaper i fysiologi eller anatomi. Även matsmältningen stimulerar lugn och ro-reaktionen, särskilt fettupptaget, vilket delvis förklarar varför man känner sig lugn och belåten efter en fettrik måltid. Författaren tar också upp sex, meditation och avslappning. Inte förvånande kan detta sinnrika system i kroppen också påverkas av droger och vissa psykofarmaka. Dessutom behandlas den viktiga kopplingen mellan oxytocin och läkande. Oxytocin har länge ansetts vara ett "kvinnligt" hormon, eftersom det först upptäcktes i samband med amningen och livmoderssammandragningen efter en förlossningen. Men Kerstin Uvnäs Moberg visar att alla oxytocinets effekter, utom de som har att göra med barnafödande, kan påvisas hos både män och kvinnor. Boken kan användas vid utbildningar som innefattar omvårdnad, massage, kroppsterapier och olika avslappningstekniker. Sjuksköterskor, sjukgymnaster, massörer, förskollärare, barnmorskor, kroppsterapeuter och andra med intresse för hälsa och beröring är trogna lyssnarskaror då Kerstin Uvnäs Moberg föreläser och de har efterfrågat en bok i ämnet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Lugn och beröring : Oxytocinets läkande verkan i kroppen
  2. +
  3. Hundstund : prata, klappa, leka, läka med oxytocinbomben i vardagsrummet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hundstund : prata, klappa, leka, läka med oxyto... av Kerstin Uvnäs Moberg (häftad).

Köp båda 2 för 546 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kerstin Uvnäs Moberg

Övrig information

Kerstin Uvnäs Moberg är professor i fysiologi vid Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala. Hon är mycket efterfrågad föreläsare och expert såväl i Sverige som i USA. Hon har arbetat med medicinsk forskning i 25 år. Bland hennes doktorander finns såväl psykologer, gynekologer, barnläkare, sjukgymnaster som barnmorskor.