Existensens psykologi : En introduktion (kartonnage)
Fler böcker inom
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
284
Utgivningsdatum
2000-03-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Originalspråk
Danska
Originaltitel
Eksistensens psykologi
Illustratör/Fotograf
Robert Ingpen
Dimensioner
216 x 138 x 20 mm
Vikt
505 g
SAB
Docö
ISBN
9789127076334
Existensens psykologi : En introduktion (kartonnage)

Existensens psykologi : En introduktion

(7 röster)  |  Läs 3 recensioner
Kartonnage Svenska, 2000-03-01
419
Fåtal ex i lager. Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
Den existentiella psykologin beskriver och analyserar den moderna människans livsfrågor med hjälp av andliga och etiska diskussioner, ofta med inspiration från filosofi och skönlitteratur. Existentiellt inriktad psykologi har utvecklats på en humanistisk-filosofisk grund och har alltså inte rötter i medicinen och naturvetenskapen och utgår inte heller från egna terapeutiska erfarenheter. Den syftar snarare till att ge behandlare av alla slag ett perspektiv på patienternas existentiella problem på en filosofisk nivå och försöker därmed undvika att sjukdomsförklara företeelser som hör till livet och dess villkor. Intresset för existentiell psykologi har ökat ständigt under den senaste tiden. Bakgrunden till intresset är behovet av psykologiskt stöd vid livskriser och det allmänt ökande behovet av en diskussion kring livsfrågor i en tid då många av de värderingar som tidigare ärvdes från generation till generation inte längre lever kvar.

Denna bok är en pedagogiskt skriven introduktion till den existentiella psykologin och kan ses som en blandning av lärobok, allmän livsfilosofi och handbok i levnadskonst, hela tiden med ett strikt humanistiskt grundperspektiv. Boken tar upp det vi brukar kalla för livsfrågor: Livets mening, kris och utveckling, sjukdom och hälsa som livssätt, att stå inför döden, ensamhet och gemenskap, val, frihet och plikt, livsmod och livskraft.

Författaren tar upp, diskuterar och utvecklar begrepp som sjukt och friskt och visar hur människans psykiska problem kan förstås som reaktioner på existentiella utmaningar, otillräckliga försvar och krisartade sammanbrott. Han går på ett mycket konkret sätt igenom de fyra olika livsutmaningarna - de grundläggande dilemman som varje människa måste hantera under livets gång: att möta döden, att stå ensam, att finna en mening i meningslösheten och hantera sin valfrihet.

I ett appendix redogör författaren också för de viktigaste existentiella psykologerna och deras verk.

Boken riktar sig till yrkesverksamma och studerande inom psykologi, alla som är intresserade av filosofi och livsåskådningsfrågor samt de som arbetar inom vård och omsorg.

Översättning Margareta Wentz Edgardh
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Existensens psykologi : En introduktion
 2. +
 3. Det existentiella samtalet : Ett perspektiv för psykoterapin

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det existentiella samtalet : Ett perspektiv för... av Emmy Van Deurzen (kartonnage).

Köp båda 2 för 858 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Existensens psykologi : En introduktion. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Att vara människa
  Lotta Ring, 25 januari 2016

  Jag gav den boken till min då 23 åriga son som brottades med existentiella frågor och vi har haft många fina samtal om livet utifrån den och där han själv gett uttryck för att boken bland annat bidrog till en större förståelse för sig själv. För egen del tycker jag att den ger ett gott stöd i reflekterandet över hur det är att vara människa.

 2. Fantastisk bok för vem som helst som vill förstå...
  Drumma, 14 november 2013

  Fantastisk bok för vem som helst som vill förstå existentiell psykologi. Eller om du av någon anledning har kontakt med svårt sjuka/döende, så är detta en otroligt bra vägledning i hur du kan hjälpa och stötta dessa på västa vis.

 3. En lättläst bok men som ändå innehåller mycket. Bra...
  Liliane Söderman, 24 april 2013

  En lättläst bok men som ändå innehåller mycket. Bra fördelning av kapitel och mycket bra innehållsförteckning som gör att man kan dyka ner i specifika frågor om man inte vill läsa hela boken. Den tar upp det som vi människor möter i livet och hur vi kan förhålla oss till det.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Bo Jacobsen

 • Invitation to Existential Psychology

  Bo Jacobsen

  Existential psychology examines how people deal with the biggest issues - such as finding meaning in life and facing death. It deals with many of the same problems as psychoanalysis and analytical psychology, but emphasises the view that one can u...

 • Möt eleven : lärarens väg till demokrati i klassen

  Bo Jacobsen, Irene Christiansen, Christina Sand Jespersen

  När man besöker en klass, om än bara för en kort stund, kan man omedelbart märka om det råder god eller dålig arbetsgemenskap i den. Man märker om stämningen präglas av negativ konkurrens, positivt samarbete eller kanske ren likgiltighet. Det finn...

Övrig information

Bo Jacobsen är psykolog och verksam vid Center for humanistisk sundheds- og ældreforskning vid Köpenhamns universitet och är en av initiativtagarna till Forum för Existentiell Psykologi och Psykoterapi. Han har skrivit ett flertal böcker i psykologiska och pedagogiska frågor. På svenska finns sedan tidigare Hur blir ditt liv? (Bonniers 1977).