Adams bok (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
238
Utgivningsdatum
2000-09-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
Medarbetare
Moberg, Åsa, 1947-
Illustratör/Fotograf
Birgitta Stenberg
Illustrationer
ill.
Dimensioner
180 x 105 x 15 mm
Vikt
135 g
SAB
Vlaa,Lz Inczèdy-Gombos, Adam
ISBN
9789127081291
Adams bok (pocket)

Adams bok

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Pocket Svenska, 2000-09-01

Slutsåld

Det här handlar om en bok som aldrig blev skriven, om varför den aldrig blev skriven, om den barndom och allt annat som gjorde att Adam inte kunde skriva den.

Boken handlar om Åsa och Adam och deras liv under Adams maniska och depressiva tillstånd. Om deras kärlek, förtvivlan, ilska och ångest i sjukdomens många faser och kampen mot sjukvårdssystemet.

Den innehåller mycket som är skrämmande men också mycket, mycket kärlek, humor och medkänsla och ger en naken och uppriktig bild av det manodepressiva beteendet förhoppningsvis till hjälp för andra i samma situation.

Birgitta Stenberg har bidragit med stöd , kärlek och vänskap genom allt som hänt för att boken skulle komma till stånd.

Adam: Livet bara mal och mal. Jag tänker ibland - give us a breake. Från allt. Inga naglar som växer. Inget hår som växer. Jag skulle vilja dö. Inte från dig, men från mig.
Åsa: Jag är rädd för hans patientanpassade sjukhusuppenbarelse, en människa som jag inte känner igen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Adams bok. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Den känns inte ända in...
  coffee, 26 april 2004

  Det känns som att berättelsen saknar något. Jag vill veta mer, vad Adam känner, vad som händer... Jag trodde jag skulle bli fångad men jag blir inte det. Den känns trist och som att den skrapar endast på ytan.
  Jag blev besviken, och det tog ett tag för mig att tvinga mig fram i boken... Intresset försvann... Jag saknar känsla i boken...

 2. Manodepressiv himmel och helvete
  Tokfia, 9 oktober 2002

  Boken beskriver en människas sjukdom "manodepresivitet". Den sjuke Adam kastas obönhörligen från maniska upplyftande tillstånd då hans hjärna går på högvarv. För att sedan dala ner i ett djupt mörker med svår ångest. I boken måste man beundra Eva som trots sjukdomen orkar fortsätta leva med honom. Hon finns ständigt till hands för honom och förlåter även hans otroheten med andra kvinnor som sker under hans maniska tillstånd. Det som slår en mest är att, Adam känner sig som mest frisk i maniti... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna

Recensioner i media

".../denna skildring är inte bara en smärtsam berättelse om hur det är att leva med en manodepressiv sjukdom, som drabbad och som anhörig, utan samtidigt en berättelse om en helt annan bok som aldrig blev skriven. Titeln syftar också på den bok Adam Inczèdy-Gombos i nästan hela sitt liv försökt att skriva, en barndomsberättelse som nu blir en imaginär skuggbok förevigad i endast tre kapitel av sällsynt lyster. Manier och depressioner med åtföljande sjukhusvistelser och medicinering lägger hinder i vägen och bryter den långvariga koncentration som behövs för att en bok skall bli till. Nu blev Adams bok istället en helt annan bok, en bok full av sorg, förtvivlan, trots humor, fan anamma och en nästan obegripligt klok livserfarenhet. Det finns inte många böcker som är så genomlevda."
Eva Ström, Sydsvenskan, 5 augusti 1999

"Det här är Adams bok. Den planerade Journal d'un maniac, som den ungerskfödde fotografen och översättaren Adam Inczèdy-Gombos inte har mäktat skriva klar på grund av sin manodepressivitet. Nu lånar honom Åsa Moberg - hans livskamrat - sin röst och sin penna. Det blir fragment av barndomsminnen. Mer än så har han inte. "Jag kan aldrig åberopa några minnen hemifrån för jag har aldrig haft något hem. Jag kan inte ens sakna något."
Pia Zandelin, Expressen Kultur, 5 augusti 1999

"Från första sidan till den sista var jag uppslukad, skakad, medkännande, avståndstagande, kritisk, hänförd, indragen i trollkretsen kring en mycket fängslande och begåvad, mycket sjuk man. Adams bok handlar om manodepressivitet - betraktad inifrån och utifrån. Författarna lever tillsammans, i en tillvaro som bara sällan liknar vad vi kallar normal, på grund av Adams svåra psykiska sjukdom."
Margareta Holgersson, Folkbladet Jönköping, 13 augusti 1999

Övrig information

Åsa Moberg, frilansjournalist, samhällsdebattör, författare, översättare. Adam Inczèdy-Gombos, ungersk baron, frilansjournalist, fotograf, översättare och författare.