Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
295
Utgivningsdatum
2002-09-01
Upplaga
01
Förlag
Bokförlaget Natur och Kultur
Medarbetare
Swenson, Ulf, 1959-
Dimensioner
235 x 155 x 21 mm
Vikt
620 g
SAB
Vlbdö
ISBN
9789127083790
Dialektisk Beteendeterapi Vid Emotionellt Instabil Personlighetsstörning : (inbunden)

Dialektisk Beteendeterapi Vid Emotionellt Instabil Personlighetsstörning :

teori, strategi och teknik

(4 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2002-09-01
559
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandlingsform som utvecklades av Marsha Linehan i USA under 1990-talet. Behandlingsmetoden har tagit inspiration från inlärningsteori, kognitiv teori, dialektisk filosofi och zenbuddhistiska tankesätt. Den idé som genomsyrar arbetssättet är dialektiken mellan acceptans och förändringsarbete.

Patienten går både i individualterapi och i färdighetsträning. De färdigheter som tränas är förmåga att vara uppmärksam och närvarande i nuet, att kunna skapa och vidmakthålla goda relationer till andra, att kunna reglera sina känslor, att kunna klara svåra situationer utan att ta till destruktiva beteenden, t.ex. skada sig själv.

Boken tar speciellt upp hur DBT kan användas i arbete med patienter med IPS (emotionellt instabil personlighetsstörning), med annan terminologi kallad borderline personlighetsstörning. Patienter med IPS har särskilda problem med att reglera känslor och de fastnar lätt i destruktiva mönster.

Boken inleds med en diskussion av IPS och vilka speciella svårigheter patienter med denna diagnos ställs inför. Sedan tar författarna upp bakgrund och teoribildning bakom DBT samt går noggrant in på hur DBT struktureras, både terapin som sådan och den enskilda sessionen.

Boken vänder sig främst till studerande och verksamma inom psykologi, psykoterapi och vård samt andra som i sitt yrkesliv kommer i kontakt med människor, men den kan även läsas av patienter. Alla kan låta sig inspireras av den positiva människosyn som präglar framställningen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Dialektisk Beteendeterapi Vid Emotionellt Instabil Personlighetsstörning :
  2. +
  3. Himmel, helvete och allt däremellan : om känslor

De som köpt den här boken har ofta också köpt Himmel, helvete och allt däremellan : om känslor av Anna Kåver (kartonnage).

Köp båda 2 för 784 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Dialektisk Beteendeterapi Vid Emotionellt Instabil Personlighetsstörning :. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Ny lovande metod att behandla borderlinestörning
    www.psofi.com, 25 november 2002

    Boken Dialektisk beteendeterapi beskriver både den teoretiska bakgrunden till metoden och den praktiska tillämpningen. Den är skriven med stor klinisk insikt och med respekt för både patienternas och behandlarnas svårigheter. Metoden har många tillämpningsområden och kommer säkert att utvecklas och bli ett användbart tillskott inom det psykiatriska behandlingsutbudet. Särskilt tilltalande är redogörelsen för hur man uppfattar relationen mellan terapeut och patient, samt vikten av att uppmärks... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Dialektisk Beteendeterapi Vid Emotionellt...

Övrig information

Anna Kåver är leg psykolog, leg psykoterapeut och handledare i kognitiv terapi/kognitiv beteendeterapi. Hon är kliniskt verksam i privatmottagning samt med behandlingsforskning vid Karolinska institutet. Hon har tidigare givit ut Social fobi ¿ att känna sig granskad och bortgjord (Cura, 1999) och medverkar i Clinton & Norring (red.) Ätstörningar - bakgrund och aktuella behandlingsmetoder.

Åsa Nilsonne är psykiater, medicine doktor, leg psykoterapeut och handledare, verksam vid Karolinska institutet. Hon skrev den svenska introduktionen till Marsha Linehans Dialektisk beteendeterapi. Färdighetsmanual. Åsa Nilsonne är också prisbelönt deckarförfattare.