Pippi Och Sokrates : Filosofiska Vandringar I Astrid Lindgrens Värld (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
2002-04-01
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Natur och Kultur
Översättare
Ulla-Stina Rask
Originalspråk
Norska
Originaltitel
Pippi og Sokrates
Medarbetare
Sjaastad, Öystein
Illustratör/Fotograf
Ingrid Vang Nyman
Illustrationer
ill.
Dimensioner
210 x 140 x 13 mm
Vikt
385 g
SAB
Gcz Lindgren, Astrid,Gc.092:d
ISBN
9789127089594
Pippi Och Sokrates : Filosofiska Vandringar I Astrid Lindgrens Värld (inbunden)

Pippi Och Sokrates : Filosofiska Vandringar I Astrid Lindgrens Värld

Inbunden Svenska, 2002-04-01

Slutsåld

Med ett kunskapsrikt, men samtidigt lekfullt, anslag låter författarna oss möta en helt ny läsning av böckerna om Pippi Långstrump. I tolv uppsatser får vi ta del av ett filosofiskt seminarium kring olika aspekter av Pippi-figuren. Vi möter bl a Pippis livssyn och kunskapssyn, språkvetenskapliga aspekter på Pippi samt Pippi som revolutionär och feministisk föregångare. Uppsatserna är omgivna av en ramberättelse med dialoger i sokratisk anda där Agaton och Teodor, samtalspartner till Sokrates (i dialogerna Symposion, Theaitetos och Sofisten) och samtidigt matroser på Hoppedoran för ordet.

Pippi och Sokrates ger oss förnyade, och många gånger oväntade, insikter i Pippi Långstrumpfigurens betydelse och samtidigt nya kunskaper om filosofins historia. På flera ställen misstänker man att författarna nog driver en aning med läsaren, men alla resonemang är seriösa, tankeväckande och mycket roande samtidigt som de är präglade av en djup förtrogenhet med både filosofi och Astrid Lindgrens värld. Pippi och Sokrates är ett läsäventyr som tydligt visar att all god litteratur tål att läsas på flera olika sätt.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

Att använda en känd barnboksfigur för att förklara komplicerade saker för en publik är inget nytt. Vi har tidigare sett det i böcker som "Tao enligt Puh" av Benjamin Hoff. Upplägget är pedagogiskt och ofta mycket givande, men det kan även ha sina baksidor. Själv blev jag ganska förskräckt och inte minst tveksam under min läsning av Pippi och Sokrates. Gaare och Sjaastad är visserligen mycket kunniga och belästa inom sitt område och deras paralleller mellan Pippi och kända filosofer är väl underbyggda och argumentationen övertygande. Trots det kan jag inte känna något annat än att de analyserar sönder min barndomsbild av den upproriska och fantasifulla Pippi Långstrump. Och jag måste medge att en del av barndomens magi försvann när de två författarna förklarade att Pippis nyuppfunna ord "Spunk" i engelsk slangöversättning har en vulgär innebörd.

Jag måste trots detta, eller kanske beroende på detta, erkänna att jag under min läsning lärde mig en hel del om filosofi som jag tidigare inte visste och att boken lämnade ett bestående intryck efter sig.
Pippi och Sokrates är kanske inte en bok för dig som vill ha den idylliska barndomsbilden av Pippi i behåll, utan snarare för dig som inte tvekar inför nya infallsvinklar och tankegångar, och som inte har något i mot att man dra resonemangen till sin spets.