Sommarens bästa pocketerbjudande
Traumatiska Minnen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
438
Utgivningsdatum
2002-08-01
Upplaga
3. utg.
Förlag
Bokförlaget Natur och Kultur
Illustrationer
ill.
Dimensioner
214 x 135 x 30 mm
Vikt
645 g
SAB
Doeab
ISBN
9789127091757
Traumatiska Minnen (häftad)

Traumatiska Minnen

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad Svenska, 2002-08-01

Slutsåld

"När jag träffar poliser, jurister, lärare, psykologer och sjukvårdspersonal har jag förstått att det finns ett stort behov av kunskap om hur minnet fungerar, hur känslor och stress påverkar minnet, vilka minnen som är tillförlitliga och vilka som inte är det. Man har frågat: Kan vi lita på ett barn som säger att det utsatts för sexuellt övergrepp? Hur påverkbara är barn för ledande frågor? Hur kan vi komma åt minnen? Minns vi bättre under hypnos? Vad händer vid en traumatisk minnesförlust? Kan en gärningsman glömma bort ett mord som han begått? Vilka områden i hjärnan är viktiga för minnet?

Frågorna spänner över ett stort antal verksamhetsområden, t ex sjukvården, rättsväsendet, kriminalvården, skolan - där denna kunskap är utomordentligt viktig för vår förståelse för hur barn och vuxna, offer, vittnen och gärningsmän uppfattar, minns och bearbetar starka känslomässiga upplevelser. Alla har vi erfarenheter av starka negativa upplevelser även om det varierar vad vi upplever som traumatiskt. En del av oss klarar av att leva ett normalt och drägligt liv med dessa erfarenheter, för andra kan det få förödande konsekvenser." Det skriver Sven-Åke Christianson i förordet till Traumatiska minnen.

Boken bygger till stora delar på författarens egen forskning men sammanfattar även annan internationell experimentell och klinisk forskning om känslor och minne. Den är tänkt för psykologer, socialarbetare, jurister, nämndemän och för verksamma inom t.ex. sjukvården och skolan, men torde även intressera många andra. .
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Traumatiska Minnen. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Boken bakom Quickskandalen
    Pavlov, 18 maj 2017

    Extremt ovederhäftig bok. Full av långtgående påståenden utan vetenskapligt stöd. Boken torgför många av de idéer som lett till ett antal allvarliga rättsskandaler. Boken har gjort enorm skada i svenskt rättsväsen och har lett till att flera oskyldiga människor dömts till långa fängelsestraff.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Traumatiska Minnen

Övrig information

Sven-Åke Christianson är leg psykolog och professor vid Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet. Hans forskning är främst inriktad mot traumatiska handlingar, däribland grova våldsbrott och sexualbrott. Han är även projektledare inom Polismyndigheten i Stockholms län. Han har tidigare givit ut Brott och minne (1996) och Avancerad förhörs- och intervjumetodik (1998).