EQ på svenska : Emotionell intelligens i föräldrarollen, i relatio (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2001-10-01
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
225 x 155 x 15 mm
Vikt
350 g
SAB
Dodf,Doec
ISBN
9789127091931

EQ på svenska : Emotionell intelligens i föräldrarollen, i relatio

emotionell intelligens i föräldrarollen, i relationen, på arbetsplatsen, i skolan

(4 röster)  |  Läs 3 recensioner
Häftad, Svenska, 2001-10-01

Slutsåld

Emotionell intelligens - förkortat EQ - kan definieras som förmågan att tolka och förstå våra egna äkta känslor och att dra adekvata slutsatser av dem. Besitter vi denna förmåga kan vi också bättre tolka och förstå andra människors känslor. Begreppet EQ lanserades i USA början av 1990-talet, bl a av Peter Salovey vid Yale University. Han har också skrivit förordet till denna bok.

EQ på svenska är den första omfattande EQ-boken skriven av en svensk författare. Den beskriver hur emotionell intelligens påverkar oss genom hela livet. Kunskapen om de egna känslorna underlättar och förbättrar våra liv. När vi ser och förstår vår oro, ilska och andra känslor har vi större möjlighet att hantera dem, vilket hjälper oss att utveckla ett balanserat sinne och fatta klokare beslut. Bokens utgångspunkt är inte huruvida vi styrs av vårt förnuft eller av våra känslor, utan att förnuft och känslor samverkar.

Boken tar på ett pedagogiskt sätt upp hur vi kan utveckla vår emotionella intelligens under hela livet. Den utgår från en modell med fem steg, den s k EQ-trappan. Stegen karakteriseras av nyckelorden: självkännedom, empati, ansvar, kommunikation, konflikthantering. Trappan är ett konkret verktyg som hjälper oss att utveckla vår EQ i föräldrarollen, i kärleksrelationen, på arbetsplatsen och i skolan. I boken ingår också underlag för egna övningar i att utveckla den emotionella intelligensen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av EQ på svenska : Emotionell intelligens i föräldrarollen, i relatio. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Motsvarar inte mina förväntningar
  Anni, 19 mars 2013

  Det är uppenbart att målgruppen Bodil Wennberg vänder sig till är personer med mycket låg eller skadad emotionell intelligens, medan många läsare som attraheras av denna typ av litteratur sannolikt har relativt hög EQ. Författarinnan tycks medvetet exemplifiera bristande EQ så att läsaren skall uppleva att den själv har oerhört hög EQ. När jag började läsa boken fann jag den därför trivsam, men efter hand kändes den snarare infantiliserande. Jag tyckte att kapitlet om EQ i föräldrarollen var ... Läs hela recensionen

 2. Rörig
  Eva , 11 juni 2012

  Jag hade svårt att följa med i Bodils resonemang. Jag tyckte ibland att samma kapitel och samma underrubrik innehöll flera olika ämnen. Många gånger kändes exemplen i boken som triviala och jag tyckte inte alltid de träffade vad stycket handlade om.

  Men bitvis har den, i sin enkelhet, vissa poänger och kan kanske hjälpa någon att känna att deras känslor är tillåtna.

 3. Makalös.
  AnnSofie Fernqvist, 25 september 2010

  Ett varmt tack till denna författaren som skapat en lysande och genialisk bok om ett ämne som redan efter 6 sidor in i boken fick mig till tårar.

  Det beskriver sådana egentligen självklara saker som de allra flesta människor tyvärr inte känner till.

  Dessa självklara saker är svåra att förklara för mig nu, däremot har författaren dessa ord.

  Ord och meningar så ovärderliga, enastående och absolut viktiga.

  Viktiga för oss alla som vill läsa och lära.

  ... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Bloggat om EQ på svenska : Emotionell intelligens i ...

Övrig information

Bodil Wennberg är leg. psykolog och driver sedan 1993 företaget Emotional Intelligence AB. Hon leder kurser och längre utbildningar samt håller enskilda samtal om EQ på skolor och inom företag och organisationer. Se också webbplatsen www.eq.nu.