Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
PDF med vattenmärke (1.1 MB)
Om vattenmärkning
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2002-02-06
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127093164
Tjänstekvinnans son (e-bok)

Tjänstekvinnans son (e-bok)

(2 röster)  |  Läs 1 recension
E-bok (PDF), Svenska, 2002-02-06
55
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Med gårdagens iltåg afgick ett colis postal innehållande ett Svenskt manuskript. Kalladt Tjensteqvinnans Son (En själs utvecklingshistoria 1849-1867).
När Ni nu läst denna första del, som vi för publikens skull väl ej få kalla del, utan döpa hvar ock en af de fem volumerna särskildt, så frågar Ni väl Er, såsom publiken kommer att göra: hvad är detta? Är det roman? Nej. Biografi? Nej. Memoar? Nej!
Jag svarar: Det är en bok som är hvad den ger sig ut för: En själs utvecklingshistoria 1849-67 under de och de uppgifna förutsättningarne.

* Om ett par dagar afgår 2a Delen av TJ.Qv., kanske i morgon. Jag anser den vara den betydelsefullaste bok som är skriven på länge i Sverge, men, den är skrifven för de bildade och kan ej läsas av under- eller medelklass. Vänder sig derför till de akademiskt bildade, för hvilka jag väl egentligen borde skrifva. Att bli oförstådd av Nisse och Nasse roar mig inte, och jag kan icke omvända dem. (...)
Nu ber jag slippa höra något mer om tidningarnes mening, ty deras meningar kan jag räkna ut med kedjeräkning, och det bara stör mig, om det alltså icke mera oroar mig.

Ur Strindbergs brev till Albert Bonnier 25 april och 18 juni 1886

Tjänstekvinnans son 1-3 utgavs 1886-87, 4 1909
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Tjänstekvinnans son. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Tjänstekvinnans son
    Bokälskaren, 1 februari 2014

    Tjänstekvinnans son skrevs år 1886, och speglar väl på många vis den tid i vilken den skrevs, med en kvinnosyn som idag känns ganska unken och ett klassamhälle som vi tyvärr delvis verkar vara på väg tillbaks till. Boken sägs ibland vara Strindbergs biografi där han berättar om sina uppväxtvillkor, det vill säga familjesituation, ekonomi och samhällstatus.

    Bokens Johan (som sägs vara Strindberg själv) är en intellektuell person, som på många sätt anser sig stå över de flesta i sin n... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Tjänstekvinnans son