När religionen blir ond (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
300
Utgivningsdatum
2004-03-01
Upplaga
01
Förlag
Natur & Kultur
Översättare
Per Rundgren
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
When religion becomes evil
Dimensioner
215 x 140 x 20 mm
Vikt
460 g
SAB
Cm.08,Cm.02
ISBN
9789127097384
När religionen blir ond (inbunden)

När religionen blir ond

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2004-03-01

Slutsåld

Varför får den religiösa tron människor att isolera sig från samhället eller spränga sig själva i luften? Hur kan man med Bibeln som utgångspunkt rättfärdiga att kvinnor diskrimineras i kyrkan och att homosexualitet anses naturvidrigt? Är det religionen i sig som är problemet?

Terrorattacken den 11 september 2001, det upptrappade våldet i Mellanöstern mellan fanatiska judiska bosättare och lika fanatiska muslimska självmordsbombare samt kristna fundamentalisters attacker mot abortkliniker i USA, är alla exempel på när religionen blir ond.

Författaren till När religionen blir ond undersöker fem varningssignaler som visar när den religiösa förkunnelsen är på väg att urarta. Dessa är anspråk på absolut sanning, blind lydnad, upprättandet av "idealtiden", när ändamålet helgar alla medel samt att förklara heligt krig.

I media läser vi ofta om sekter vars karismatiska ledare kräver blind lydnad. Kimball visar dock att ett karismatiskt ledarskap inte alltid är av ondo. Mahatma Gandhi och Martin Luther King utgick inte ifrån blind lydnad, utan appellerade i stället till människors känsla för rätt och moral. Kimball visar vad som kan göras för att undvika att religionen urartar eller blir "ond". Lösningen, vilken främst behandlas i bokens sista kapitel, är tolerans och öppenhet, kritiskt tänkande och ifrågasättande av religiösa dogmer.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av När religionen blir ond. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Bitvis bra, bitvis självgod

    Kimball har i sin bok en del mycket bra avsnitt som är väl värda att läsa. De är intressanta och diskussionsskapande. Han använder på ett förtjänstfullt sätt utdrag ur bibeln och koranen för att göra det påtagligt för den ovane läsaren vad orginalkällorna säger i frågan. Men med detta ska man vara medveten om att lösryckta citat inte alltid speglar hela kontexten.

    Speciellt bra är avsnittet "Blind lydnad" som behandlar fenomenet med religiösa rörelsers karismatiska ledare och orsake... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Charles Kimball

Recensioner i media

Oavsett hur sekulariserade vi blivit kan vi aldrig komma ifrån det ständigt ökande behovet av att förstå religionens olika yttringar. Nu har ju dessa tyvärr mest visat sig i samband med fasansfulla händelser, kopplade till manipulerande sektledare, fanatiska terrorister och andra människor som i religionens namn trotsat förnuft och respekt för mänskligt liv.

Det är här som den amerikanske religionsvetaren Kimballs bok kommer in som ett försök att guida genom olika orsaker och mekanismer som gör att religionen blir ond. Med utgångspunkt i kristendom, judendom och islam går han igenom fem olika varningssignaler som talar om att religionen håller på att spåra ur. Det rör sig om när man har anspråk på absolut sanning, kräver blind lydnad, anser sig ha etablerat den fulländade tiden, låter ändamålen helga alla medel och när man förklarar heligt krig. (Skulle inte dess signaler med viss modifikation kunna gälla alla ideologier?) Det handlar alltså, som titeln indikerar, inte om männsikor som i sin eviga strävan efter maktfullkomlighet använder sig av religionen, utan om religiösa människor som blir "onda". Kimball anser att det i stor utsträckning är i just religionen som man finner upphovet till konflikterna. Och han menar enkelt uttryckt att lösningen på problemet är att gå till de ursprungliga källorna och att granska dessa och de egna religionslärorna kritiskt, vilket kanske kan tyckas vara ett ganska okomplicerat svar. Boken känns något för amerikansk och hans kristna tro lyser igenom även om han betonar hur lika de stora religionerna egentligen är och varnar för ett "vi och dom-tänkande", vilket inte tycks kunna påpekas nog i dagens samhälle.

Bokens behållning är att den kan ses som en informativ introduktion till ett ämne som det blivit allt mer angeläget att känna till för att förstå de dagspolitiska händelserna. Det behövs inga religionsvetenskapliga förkunskaper. Kimball skriver lättläst, förklarar religiösa begrepp och belyser med många exempel. Han är dessutom mycket kunnig.

Bloggat om När religionen blir ond

Övrig information

Charles Kimball är professor i religion vid Wake Forest University. Han är baptistpastor och har doktorerat i jämförande religionsvetenskap med inriktning på islam och situationen i Mellanöstern. Mellan 1979 och 1981 ägnade han sig på heltid åt gisslandramat på amerikanska ambassaden i Teheran, både på plats och som skribent och föredragshållare. Under de senaste tjugofem åren har han gjort ett trettiotal arbetsrelaterade resor till skilda platser i Mellanöstern.