Att leva ett liv, inte vinna ett krig (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
126
Utgivningsdatum
2005-04-01
Upplaga
1
Förlag
Natur och Kultur
Dimensioner
200 x 125 x 13 mm
Vikt
220 g
SAB
Dok
ISBN
9789127098435
Att leva ett liv, inte vinna ett krig (inbunden)

Att leva ett liv, inte vinna ett krig

om acceptans

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2005-04-01

Slutsåld

Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandlingsform som tilldrar sig allt större intresse. Metoden har tagit inspiration från flera olika håll, bl a dialektisk filosofi och zenbuddhistiska tankesätt. DBT utvecklades i USA under 1990-talet av Marsha Linehan och i Sverige har Anna Kåver, tillsammans med Åsa Nilsonne, varit en av arbetssättets ledande förespråkare.

En av grundpelarna i DBT är acceptans och denna bok vill på ett lättfattligt sätt förklara begreppet och visa hur det tillämpas. Acceptans innebär att välja att se, ha och stå ut med både sin inre och yttre verklighet, utan att fly, undvika, förvränga eller döma den - hur plågsam den än kan vara. Ett accepterande förhållningssätt innebär inte att man avstår från att söka förändring i en svår situation, utan att man ger upp sitt krig mot tillvaron. Att acceptera är, även om det kan tyckas paradoxalt, att handla aktivt, i enlighet med sina värderingar och mål. Det är denna dialektik - ett ständigt växelspel - mellan acceptans och förändring som är en av de karakteristiska egenskaperna i DBT. Texten är pedagogisk och lättillgänglig och innehåller rikligt med exempel och övningar. Boken kan med fördel användas som en självhjälpsbok, men kan också användas av professionellt verksamma inom psykiatrin, då som ett komplement till den tidigare utgivna teoriboken Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning av Anna Kåver och Åsa Nilsonne.
Som en pendang till denna bok utges samtidigt Vem ör det som bestämmer i ditt liv? av Åsa Nilsonne.

Anna Kåver är leg psykolog, leg psykoterapeut och handledare i kognitiv beteendeterapi. Hon är verksam som terapeut och arbetar också med behandlingsforskning vid Karolinska institutet. Hon har tidigare bl a utgivit Social fobi - att känna sig granskad och bortgjord (Cura, 1999) samt Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning (2002) tillsammans med Åsa Nilsonne.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Att leva ett liv, inte vinna ett krig. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Inte som jag trodde...
  Smulan, 4 maj 2006

  Jag har läst många böcker i samma ämne och blev lite besviken på den här boken. Den är, i mina ögon, rätt klen när det gäller att få hjälp på ett kognitivt sätt.

 2. En mycket användbar bok!
  Anita, 18 mars 2006

  Jag har både läst boken och lyssnar på den på CD just nu! Att höra Anna Kåvers milda och vänliga stämma göra betoningar på vissa avsnitt, ger boken ytterligare en dimension. Billig samtalsterapi! : )
  Boken rymmer mycket klokhet och praktiska råd för att kunna få leva ett drägligt liv.
  Tack, Anna Kåver för en mycket bra och kompetent bok! Den ger stor hjälp att förstå sig själv och andra och att öva upp konsten att acceptera!
  Boken rekommenderas starkt till alla!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Anna Kåver

Övrig information

Dialektisk beteendeterapi (DBT) är en behandlingsform som tilldrar sig allt större intresse. Metoden har tagit inspiration från flera olika håll, bl a dialektisk filosofi och zenbuddhistiska tankesätt. DBT utvecklades i USA under 1990-talet av Marsha Linehan och i Sverige har Anna Kåver, tillsammans med Åsa Nilsonne, varit en av arbetssättets ledande förespråkare.
En av grundpelarna i DBT är acceptans och denna bok vill på ett lättfattligt sätt förklara begreppet och visa hur det tillämpas. Acceptans innebär att välja att se, ha och stå ut med både sin inre och yttre verklighet, utan att fly, undvika, förvränga eller döma den - hur plågsam den än kan vara. Ett accepterande förhållningssätt innebär inte att man avstår från att söka förändring i en svår situation, utan att man ger upp sitt krig mot tillvaron. Att acceptera är, även om det kan tyckas paradoxalt, att handla aktivt, i enlighet med sina värderingar och mål. Det är denna dialektik - ett ständigt växelspel - mellan acceptans och förändring som är en av de karakteristiska egenskaperna i DBT.

Texten är pedagogisk och lättillgänglig och innehåller rikligt med exempel och övningar. Boken kan med fördel användas som en självhjälpsbok, men kan också användas av professionellt verksamma inom psykiatrin, då som ett komplement till den tidigare utgivna teoriboken Dialektisk beteendeterapi vid emotionellt instabil personlighetsstörning av Anna Kåver och Åsa Nilsonne. Som en pendang till denna bok utges samtidigt Vem ör det som bestämmer i ditt liv? av Åsa Nilsonne.