Du är alltså svensk? : en triptyk (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
226
Utgivningsdatum
2004-09-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
Dimensioner
205 x 134 x 22 mm
Vikt
380 g
SAB
Hc
ISBN
9789127098992
Du är alltså svensk? : en triptyk (inbunden)

Du är alltså svensk? : en triptyk

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2004-09-01

Slutsåld

Fatima har kommit till Sverige som flykting och behöver ett jobb. Hon får en chans att bli en del av Den nya blodgiven, ett stort integrationsprojekt inspirerat av president Roosevelts 30-talsreformer. Men är hon tillräckligt annorlunda? Kan hon erbjuda den mångfald som hennes intervjuare söker? Fatima anar oråd när hon aldrig får de kakor hon blir erbjuden och på fikan kommer hon alltför bra överens med chefen. Kanske håller projektet på att falla sönder.

Slumpen kommer till Fatimas hjälp när hon blir upplockad av en mörk bil som kör henne till regeringskansliet.
Statsministern vill göra henne till vaktmästare och så småningom: till sin älskarinna. Fatima fylls av en passion som är blind för älskarens sämre sidor och hon sköter sitt arbete klanderfritt. Tills den dag då hon glömmer sig och blir överfallen av den amerikanske presidentens livvakter. Allting ställs på sin spets: Hur viktig är egentligen Fatima för statsministern? Har hon återigen blivit ett projekt för någon, en mångfaldssatsning? Lena Anderssons andra roman Du är alltså svensk? är en tillståndsbeskrivning och en absurd samtidssaga.
I maktens barnsliga speglingsbehov, hoppet om kärlek och vilsenheten i ett samhälle baserat på välordnat, distanserat rollspel växer bilden av ett nutida Sverige fram genom främlingens blick och den inföddes likgiltighet.

Lena Andersson (f 1970) bor i Stockholm och arbetar som frilansskribent. 1999 debuterade hon med den uppmärksammade romanen Var det bra så?.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Du är alltså svensk? : en triptyk. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Detta är en absurd nutidssaga, som handlar om Fatima,...

    Detta är en absurd nutidssaga, som handlar om Fatima, som får jobb hos statsministern som vaktmästare, och som blir hans älskarinna.
    Boken innehåller många ironiska sanningar om vårt välorganiserade svenska samhälle och den ensamhet som detta många gånger leder till.
    Boken består av tre "avdelningar", som hänger ihop, men som också splittrar upp boken lite.
    Jag blev nyfiken på författarinnan och kommer att läsa fler böcker av henne.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Du är alltså svensk? : en triptyk

Övrig information

Lena Anderssons andra roman Du är alltså svensk? är en tillståndsbeskrivning och en absurd samtidssaga. I maktens barnsliga speglingsbehov, hoppet om kärlek och vilsenheten i ett samhälle baserat på välordnat, distanserat rollspel växer bilden av ett nutida Sverige fram genom främlingens blick och den inföddes likgiltighet.