Islam : Historia, tro, nytolkning (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
341
Utgivningsdatum
2005-09-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Översättare
Margareta Brogren
Originalspråk
Norska
Dimensioner
217 x 144 x 27 mm
Vikt
580 g
SAB
Cm
ISBN
9789127107885
Islam : Historia, tro, nytolkning (inbunden)

Islam : Historia, tro, nytolkning

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2005-09-01
379
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Bokens första del behandlar islams uppkomst, den historiska utvecklingen, islamisk lagstiftning, den teologiska och filosofiska utvecklingen, islamiska dogmer och riter samt utvecklingen av den islamiska mystiken. Den andra delen presenterar och diskuterar olika islamiska reformtankar. Här står kvinnofrågan i fokus.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Islam : Historia, tro, nytolkning
  2. +
  3. Paradiset åter : djurrätt och vegetarianism i kristen tro och tradition

De som köpt den här boken har ofta också köpt Paradiset åter : djurrätt och vegetarianism i k... av Tomas Einarsson (inbunden).

Köp båda 2 för 598 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anne Sofie Roald

Övrig information

Bilden av muslimerna och islam är i de flesta länder statisk. Muslimernas traditionalism uppfattas som oföränderlig, och islamiska idéer ses som fenomen som aldrig går att ändra. Sådana betydande historiska förändringar som man vet att kristendomens och judendomens teologi och tänkande har genomgått gäller inte islam, enligt denna stereotyp. Den bild vi får i media av islam och muslimer är ofta främmande, och muslimerna framstår som annorlunda. Bilder av krig, terror och elände ligger så långt från den västerländska verkligheten som tänkas kan. Men det finns en annan bild, en som oftast inte får utrymme i nyheterna, men som inte är oförenlig med västerländska värderingar och västerländsk verklighet.
Islam. Historia, tro, nytolkning är indelad i två delar där den första behandlar islams uppkomst, den historiska utvecklingen, islamisk lagstiftning, den teologiska och filosofiska utvecklingen, islamiska dogmer och riter samt utvecklingen av den islamiska mystiken.

Bokens andra del ger bakgrunden till kulturmötet mellan "islam" och "väst" och olika islamiska reformtankar presenteras och diskuteras. Här står kvinnofrågan i fokus. I Västerlandets olika uppfattningar och diskussioner om islam har frågan om kvinnans rättigheter utgjort själva symbolen för islams bakåtsträvande hållning till det moderna samhällets värderingar.

Islam behandlar såväl den traditionella grunden i islams lära som den förändring de islamiska idéerna har genomgått under de senaste två till tre hundra åren.