Hon var ingen Florence Nightingale : människan bakom myten (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
265
Utgivningsdatum
2007-09-01
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
215 x 140 x 22 mm
Vikt
490 g
SAB
Lz Nightingale, Florence
ISBN
9789127114821
Hon var ingen Florence Nightingale : människan bakom myten (inbunden)

Hon var ingen Florence Nightingale : människan bakom myten

(8 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2007-09-01
295
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Florence Nightingale (1820-1910) blev känd som Damen med lampan, den självuppoffrande sjuksköterskan som räddade tusentals brittiska soldaters liv under Krimkriget 1853-1856. Det finns många föreställningar om Florence Nightingale och alla utgår de från att hon var en ängel i människogestalt som offrade sig helt för andra. Hon har kommit att representera manssamhällets dröm om hur en kvinna som agerar utanför hemmets slutna sfär borde uppträda - tyst, blygsam, diskret, och absolut ointresserad av pengar. Man har gjort om henne efter sina egna behov, något som ofta blivit starka kvinnors öde historien igenom.

I denna bok hävdar emellertid Åsa Moberg att Florence Nightingale var motsatsen till det som myten har förvandlat henne till: hon var extremt välartikulerad, en stridbar samhällsdebattör med glödande intresse för ekonomi och hon hade en knivskarp formuleringsförmåga. För henne blev statistiken ett vapen i den revolution som hennes nytänkande inom vården innebar. Hon stred för ljus, frisk luft, god och nyttig mat och skönhet i sjukvården - och för goda löner till sjuksköterskorna! Historien om Florence Nightingale, så som den verkligen utspelades, skulle ha gjort henne till en kraftfull och inspirerande förebild. Hennes enastående teoretiska arbete på vårdområdet borde också ha blivit mer omtalat och hyllat.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Hon var ingen Florence Nightingale : människan bakom myten
  2. +
  3. Klimakteriet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Klimakteriet av Åsa Moberg, Åsa Beckman, Agnes Wold, Gudrun Schyman, Astrid Assefa (inbunden).

Köp båda 2 för 494 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Hon var ingen Florence Nightingale : människan bakom myten. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Köp!

    Underbar bok som jag kan läsa hur många ggr som helst! Vilken stycke fantastiskt intressant kvinnohistoria! Mera sådant! Jag rekommenderar den till alla jag känner, kvinnor såväl som män ! 😀💪

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om Hon var ingen Florence Nightingale : männ...