Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
211
Utgivningsdatum
2010-09-13
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
Översättare
Niclas Sennerteg
Dimensioner
233 x 160 x 20 mm
Vikt
440 g
SAB
K.54
ISBN
9789127121942
Den ofrivillige soldaten : en österrikare i Hitlers armé (inbunden)

Den ofrivillige soldaten : en österrikare i Hitlers armé

(2 röster)
Inbunden Svenska, 2010-09-13

Slutsåld

Någonstans i tyska Ostpreussen i februari 1945. Krigets köttkvarn slukar människor på löpande band och den österrikiske soldaten Leopold Brunner gör allt för att överleva.

Trött, desperat och sluten i sig själv drömmer han sig bort till de hemvanda stigarna i de österrikiska bergen. Men i varje ögonblick tränger sig den smutsiga och blodiga verkligheten på:

"Vi har aldrig sovit i en säng, aldrig bytt underkläder eller strumpor, aldrig tvättat håret, aldrig fått post, knappt vågat ta av oss stövlarna på natten. Vi har stora svårigheter att slinka i dem igen och flera kamrater har fallit i ryssarnas händer på grund av att de inte har kunnat få på sig stövlarna tillräckligt fort, när det gäller att ta till flykten."

Leopold Brunner skildrar med stor skärpa och klarhet sin väg från värnplikten i Österrikes armé till Hitlers Wehrmacht under andra världskriget. Det är en gripande berättelse som tar oss från östfrontens helvete till umbäranden i fransk krigsfångenskap. Mest av allt är Leopold Brunners berättelse en plädering mot krigets meningslösa vansinne.

Översättare:
Niclas Sennerteg
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Leopold Brunner

  • Den ofrivillige soldaten

    Leopold Brunner

    Leopold Brunner skildrar med stor skärpa och klarhet sin väg från värnplikten i Österrikes armé till Hitlers Wehrmacht under andra världskriget. Det är en gripande berättelse som tar oss från östfrontens helvete till umbäranden i fransk krigsfånge...

Bloggat om Den ofrivillige soldaten : en österrikare...