Medicinen och det mänskliga : vårdkonst och vardagsetik, humanism och humaniora (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2009-12-10
Upplaga
2
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
227 x 149 x 24 mm
Vikt
640 g
SAB
Dgv
ISBN
9789127122055
Medicinen och det mänskliga : vårdkonst och vardagsetik, humanism och humaniora (häftad)

Medicinen och det mänskliga : vårdkonst och vardagsetik, humanism och humaniora

Häftad Svenska, 2009-12-10
497
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Vad innebär ett vårdande, humanistiskt förhållningssätt? Vårdaren beskrivs i denna bok inte bara som en tillämpare av vetenskapliga kunskaper utan också som en konstnär en utövare av vårdandets konst med trösten som det centrala innehållet. Genom resonemang om vardagliga vårdsituationer berörs inte minst bemötandefrågor.

Medicinen och det mänskliga handlar om vårdens etiska och humanistiska kärna. Den lyfter fram medicin och sjukvård som ett moraliskt projekt och granskar detta i ett kulturellt perspektiv med exempel från såväl skönlitteratur som andra konstformer. Här vidgas medicinens traditionella naturvetenskapliga förklaringsmodell till att också omfatta en humanvetenskaplig förståelsekunskap med den lidande människan i fokus.

I en tid då medicinsk vetenskap alltmer betonar det strikt rationella och strävar efter enhetlighet och standardisering försöker författaren i stället ta fasta på komplexiteten och det mångtydiga runt människans hälsa och sjukdom. Han utgår med andra ord från att medicinen är en tolkningslära. Boken belyser bl a frågan om huruvida vårdandets konst kan läras och om den kan utforskas vetenskapligt. Slutsatsen är att många inslag i vårdpraktiken är omätbara men ändå omistliga.

Boken är avsedd för vårdutbildningar, främst till läkare och sjuksköterska, och för yrkesverksamma i vården. Den har också ett läsvärde för den humanistiskt intresserade som vill stanna upp inför fenomenet människan och fundera en stund över den medicinska vetenskapens möjligheter och begränsningar.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Medicinen och det mänskliga : vårdkonst och vardagsetik, humanism och humaniora
  2. +
  3. Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kropp vid läkning efter psykiskt trauma

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kr... av Bessel Van Der Kolk (häftad).

Köp båda 2 för 726 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Carl-Magnus Stolt