Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
215
Utgivningsdatum
2019-05-21
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur
ISBN
9789127127784
Hämnd eller upprättelse - hämndspiralens psykologi (e-bok)

Hämnd eller upprättelse - hämndspiralens psykologi (e-bok)

E-bok (EPUB), Svenska, 2019-05-21
199
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
En kvinna vars man alltid kommer för sent från jobbet kastar en dag hans cd-samling i soporna. En man som blivit slagen som barn misshandlar sin partner. Ett land härjas i åratal av strider mellan olika folkgrupper.

I Hämnd eller upprättelse visar Tomas Böhm och Suzanne Kaplan hur hämnden som psykologisk mekanism oftare än vi tror är verksam i allt från vardagliga händelser till större samhällsfenomen. Inte sällan ser vi en destruktiv hämndspiral där offer för kränkningar ger igen och själva blir förövare. Men genom reflektion, dialog och inlevelse kan även den som utsatts för svåra trauman bryta hämndspiralen och få upprättelse.

I boken tas hämndmotivet upp ur en rad olika perspektiv. Hämndhandlingar på det individuella planet berörs, liksom gruppen som en grogrund för hämnd och samhället som arena för hämnden. Genom tydliga och ofta skrämmande exempel visar författarna på hämnden som en del i det psykologiska samspelet kring fördomar, mobbning, rasism och våld. Teorier kring hur man kan försöka förstå såväl offer som förövare presenteras ? kunskap som kan öka vår motståndskraft mot att hämnas.

Boken är en nyutgåva av Hämnd ? och att avstå från att ge igen från 2006. Den är nu kompletterad och omarbetad utifrån de frågor och diskussioner som väckts när författarna hållit föreläsningar på temat hämnd runt om i landet. Eftersom begreppet "upprättelse" ständigt återkommit i dessa diskussioner har författarna valt att utveckla detta tema och att kalla den nya utgåvan Hämnd eller upprättelse. Den innehåller ett nytt kapitel om hämnd i parrelationer.

Boken kan läsas av alla som är intresserade av hämndfenomenet och med fördel användas av psykologer, socionomer, lärare och andra som i sin yrkesutövning diskuterar förödmjukelser, starka känslor, konflikter och försoning.
Kommentarer
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Hämnd eller upprättelse - hämndspiralens ...