Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
180
Utgivningsdatum
2011-03-21
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
205 x 128 x 15 mm
Vikt
260 g
SAB
616.851092,Lz,Vf
ISBN
9789127130159

Vi som skulle bli gamla tillsammans

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2011-03-21
330
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Maria är 33 år och lever ett bra liv i en svensk småstad tillsammans med sin man Erik och åttaåriga dottern Julia. Att det finns en på sikt invalidiserande och dödlig sjukdom i hennes släkt är inget hon oroar sig nämnvärt för. Men när hennes pappa får diagnosen Huntingtons sjukdom väcks tanken: Bär jag också på anlaget för sjukdomen?

Vi som skulle bli gamla tillsammans är en dokumentär skildring av hur det är att leva under hotet av en fruktad sjukdom och de dilemman som modern genteknik kan medföra. Genom två parallella berättelser Marias och Eriks får läsaren följa deras tankar och känslor under cirka ett års tid, från beslutet om att göra ett gentest till ett halvår efter beskedet. Det handlar om skammen att inte kunna hantera sina reaktioner, om den starka kärleken som trots allt finns, om förnekelse och hopp men också om den skärande bristen på stöd till dem som bäst behöver det.

Berättelserna inramas av ett filosofiskt resonemang om gentester av etikforskaren Niklas Juth och ett faktaavsnitt av docent Åsa Petersén, forskare och läkare på Huntingtonmottagningen i Lund.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vi som skulle bli gamla tillsammans
 2. +
 3. Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kropp vid läkning efter psykiskt trauma

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kroppen håller räkningen : hjärna, sinne och kr... av Bessel Van Der Kolk (häftad).

Köp båda 2 för 559 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Petra Lilja Andersson

 • Vården inifrån : när sjuksköterskan blir patient

  Petra Lilja Andersson, Ami Hommel

  "Det känns väldigt konstigt att bli inrullad på den avdelning där jag själv en gång har arbetat. Det är många tankar om vården som far genom mitt huvud. Som att det verkligen är de sm&arin...

 • Leva vidare : När organdonation gör det möjligt

  Petra Lilja Andersson, Anna Forsberg

  Vid ett livshotande tillstånd kan organtransplantation göra det möjligt att leva vidare. En av förutsättningarna är organdonation. Inte sällan saknas det kunskap om vad det innebär i praktiken, vem som kan bli givare och mottagare av organ och vil...