Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
176
Utgivningsdatum
2011-08-15
Upplaga
1
Förlag
Natur & Kultur Akademisk
Dimensioner
215 x 142 x 16 mm
Vikt
340 g
ISBN
9789127131071
Vikten av gener: Hur DNA påverkar din vikt (inbunden)

Vikten av gener: Hur DNA påverkar din vikt

(11 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2011-08-15

Slutsåld

Fetma och övervikt är ärftligt bland de mest ärftliga tillstånd som genetiken känner till. Våra gener styr i vilken mån vi är känsliga för fett, kolhydrater och för lite motion. Vårt DNA ger oss olika förutsättningar. Ändå handlar diskussionen om övervikt ofta om att stoppa in alla människor i samma mall.

Samtidigt som bantningsgurus från olika läger har grälat med varandra har genetiken gjort dramatiska framsteg. Forskare har ringat in ett trettiotal gener som påverkar övervikt och fetma.
Vi står på tröskeln till det som kallas personlig medicin medicinsk vård som är skräddarsydd efter individens genetiska förutsättningar. Vikten av gener är den första bok som behandlar fetma och övervikt i detta perspektiv.

Den berättar sakligt och lättfattligt om bantning, övervikt och människans DNA. Den går grundligt igenom vilka metoder som har vetenskapligt stöd.
Här finns genforskningens delvis mörka historia, men också nutidens mest spektakulära forskningsfront, liksom handfasta råd om mat och motion.

"Ibland är den spännande som en deckare, och det är ju förvånande med tanke på att det är en faktabok om genetik som ligger intill mig i sängen ... De öppnar dörren till en smått svindlande värld, där vi går mot en framtid med skräddarsydda mediciner utifrån var och ens genuppsättning."
Upsala Nya Tidning

"Vikten av gener är i högsta grad en aktuell, påläst, tankeväckande och viktig liten bok."
Linköpings Tidning

"Författarna är två synnerligen kompetenta vetenskapsjournalister, anställda på Dagens Nyheter, som systematiskt uppdaterar kunskapsläget om genetikens betydelse för vikt och viktutveckling."
Stephan Rössner, professor emeritus, Läkartidningen
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vikten av gener: Hur DNA påverkar din vikt. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Lovar mer än den håller
    Tomas Bremholm, 29 november 2017

    Intressant bok inledningsvis, när det gäller allmänt om DNA och hälsorisker kopplat till olika analyser. Sedan blir det allt mindre intressanta resonemang som inte känns så praktiskt användbart. I övrigt kunniga författare.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna